Danas

... bez programa ...

Najavljujemo

... bez programa ...

About Student centre Zagreb

Student Centre Zagreb was founded in 1957 and now is a multi-functional space in the heart of the city. SC works on improving student living standard on all levels and in cultural activities, through its Department of culture - it organises and produces shows, performances, conferences and workshops in the fields of music, film, visual arts, theatre. The main goal of SC is to create innovative, economic and educational frameworks of cultural production in order to influence cultural practices in Croatia and internationally. Theatre production is manifested in SC’s own theatre - Teatar &TD, founded in the 1960’s, as the opposition to the classical theatres. &TD is not limited by genres and stylistic criteria, which opens up the possibility of establishing new production aesthetics and contemporary forms of co-production, post production and collaboration.

Zadnja izmjena: 18. Siječanj 2022. u 13:10

Kultura promjene

309TH DAY OF THE YEAR - koncert

STU.
5
Čet
5. Studeni 2015.
Četvrtak u 21:00
Kino SC — Ulaz besplatan!

Koncert 309th day of the year, audiovizualni projekt glazbenika i skladatelja Alena i Nenada Sinkauza, video umjetnika Ivana Marušića Klifa te oblikovatelja zvuka Miroslava Piškulića u kojem istražuju odnose slike i zvuka - stvaranje audiovizualne kompozicije uživo, održat će se 5. studenog u Kinu SC. Početak je u 21 sat, ulaz besplatan.  Facebook event


Svakim njihovim nastupom mijenja se naziv performansa rednim brojem dana u godini, naglašavajući time neponovljivost i jedinstvenost izvedbe. Tijekom dvotjedne umjetničke rezidencije u Kinu SC, krenuli su kao i uvijek od zajedničke improvizacije, no ovoga puta ipak unutar definiranije i strukturirane priče.

Ne odustajemo od improvizacijskog momenta kojeg se ponekad percipira kao svojevrsni rizik, no za nas on znači konstantnu otvorenost uha i uma, te neiscrpnu inspiraciju i “drive” koji nam pokreće kreativnost. Tu je naravno važno (i neophodno) međusobno razumijevanje i (zajednička) intuicija koji proizlaze iz dugogodišnjeg zajedničkog muziciranja. S druge strane, po prvi puta smo si uzeli vremena i prostora za dublje zajedničko promišljanje odnosa slike i zvuka, za dodatno istraživanje i isprobavanje nekih novih materijala, te (djelomično) strukturiranje forme, tako da nam je to svakako bio dodatni novi izazov i mogućnost za daljnji razvoj.


Braća Alen i Nenad Sinkauz na suvremenoj glazbenoj sceni djeluju posljednjih 15ak godina. Svojim su glazbenim izričajem obogatili izdašan broj filmskih, glazbenih i kazališnih projekata, a posljednji trijumf redatelja Dalibora Matanića „Zvizdan“ za kojeg su radili glazbu, ponovo je potvrdio njihovu vještinu i talent unutar široke lepeze umjetničkog djelovanja. Izuzetnim osjećajem za odnose među različitim umjetničkim izričajima, Sinkauzi stvaraju primijenjenu glazbu “prilagođenu” svakom pojedinom projektu, ideji i konceptu, ali ne i “podređenu” drugom mediju. Ivan Marušić Klif vodeći je hrvatski umjetnik na području interaktivnih instalacija, robotike i interaktivnog videa. Osim dugogodišnjeg rada na području likovne umjetnosti i novih medija, Klif je aktivan i kao glazbenik i producent, te autor glazbe za filmove, preformanse, dramske i plesne predstave, a za svoju je site-specific instalaciju “Lambda” dobio nagradu “Vladimir Nazor”. Sa Sinkauzima surađuje dugi niz godina, kao i oblikovatelj zvuka Miroslav Piškulić, koji se profilirao kroz višegodišnji rad na eksperimentalnim i improvizatorskim glazbenim projektima.

50th day of the year, posljednji nastup ovog audiovizualnog kvarteta u Teatru &TD koji je prethodio koncertu Fred Frith Trija oduševio je publiku i kritiku, te znatiželjno iščekujemo i 309. dan u godini.

Alen Sinkauz (bas gitara i elektronički efekti) i Nenad Sinkauz (elektronički efekti i udaraljke) još su jednom pokazali u kojoj mjeri njihov izričaj i vizija nadilaze granice Hrvatske. Njihova je glazba univerzalna. Minimalistični tehno prelijeva se u industrial i silnu, glasnu apstraktnu elektroniku čineći amalgam koji ne da prati svjetske trendove nego koji se bez problema može mjeriti s najboljima. Koliko god moćna ta muzika bila, nemoguće je dovoljno nahvaliti i doprinos odličnih vizualizacija Ivana Marušića Klifa.” Antonio Pošćić, potlista

www.dayoftheyear.org

Fotografije: Damir Žižić