Najavljujemo

V. Barić: HRVATSKI PUNK I NOVI VAL 1976-1987 / promocija knjige + koncert Trobecove krušne Peći

23.10. u 19:00, Teatar &TD,

JELENA BLAGOVIĆ / GORAN TRBULJAK - Svaki je umjetnik za sebe, svi zajedno nikad - izložba

23.10. u 10:00, Galerija SC,

JELENA BLAGOVIĆ / GORAN TRBULJAK - Svaki je umjetnik za sebe, svi zajedno nikad - izložba

25.10. u 12:00, Galerija SC,

O. Frljić: MRZIM ISTINU!

26.10. u 20:00, Teatar &TD - Velika,

JELENA BLAGOVIĆ / GORAN TRBULJAK - Svaki je umjetnik za sebe, svi zajedno nikad - izložba

26.10. u 12:00, Galerija SC,

C. Boe: Okus gladi- projekcija

26.10. u 20:00, MM Centar,

O. Frljić: MRZIM ISTINU!

27.10. u 20:00, Teatar &TD - Velika,

DOKUMENTARNI FILMOVI KRSTE PAPIĆA

27.10. u 20:00, Kino Forum,

JELENA BLAGOVIĆ / GORAN TRBULJAK - Svaki je umjetnik za sebe, svi zajedno nikad - izložba

27.10. u 12:00, Galerija SC,

I. S. Turgenjev: MJESEC DANA NA SELU

28.10. u 20:00, Teatar &TD - Polukružna,

JELENA BLAGOVIĆ / GORAN TRBULJAK - Svaki je umjetnik za sebe, svi zajedno nikad - izložba

28.10. u 12:00, Galerija SC,

C. Boe: Okus gladi- projekcija

28.10. u 20:00, MM Centar,

CIGULI MIGULI -projekcija

29.10. u 20:00, Kino Forum,

I. S. Turgenjev: MJESEC DANA NA SELU

29.10. u 20:00, Teatar &TD - Polukružna,

Austrijska avangarda - G. Deutsch: Shirley - Vizije stvarnosti- projekcija

29.10. u 20:00, MM Centar,

I. S. Turgenjev: MJESEC DANA NA SELU

30.10. u 20:00, Teatar &TD - Polukružna,

TKO PJEVA, ZLO NE MISLI- projekcija

30.10. u 20:00, Kino Forum,

VUK SAMOTNJAK - projekcija

31.10. u 20:00, Kino Forum,

L. I. Chung: MINARI- projekcija

05.11. u 20:00, Kino Forum,

L. I. Chung: MINARI- projekcija

06.11. u 20:00, Kino Forum,

L. I. Chung: MINARI- projekcija

07.11. u 20:00, Kino Forum,

L. I. Chung: MINARI- projekcija

12.11. u 20:00, Kino Forum,

L. I. Chung: MINARI- projekcija

13.11. u 20:00, Kino Forum,

L. I. Chung: MINARI- projekcija

14.11. u 20:00, Kino Forum,

About Student centre Zagreb

Student Centre Zagreb was founded in 1957 and now is a multi-functional space in the heart of the city. SC works on improving student living standard on all levels and in cultural activities, through its Department of culture - Culture of Change it organises and produces shows, performances, conferences and workshops in the fields of music, film, visual arts, theatre, radio. The main goal of SC is to create innovative, economic and educational frameworks of cultural production in order to influence cultural practices in Croatia and internationally. Theatre production is manifested in SC’s own theatre - Teatar &TD, founded in the 1960’s, as the opposition to the classical theatres. &TD is not limited by genres and stylistic criteria, which opens up the possibility of establishing new production aesthetics and contemporary forms of co-production, post production and collaboration.

Zadnja izmjena: 09. Svibanj 2017. u 12:00

Kultura promjene

IMPROSPEKCIJE 2013. - festival improvizacije, 1. dan

STU.
14
Čet
14. Studeni 2013.
Četvrtak u 18:00
Teatar &TD — o kuna

Sedmo izdanje festivala improvizacije Improspekcije2013, održat će se od 14. do 16. studenog u Teatru&TD. Ulaz na sve programe je slobodan.

U 3 dana festivala održat će se 3 predstave, 2 performansa, 4 prezentacije te izložba.

Ovogodišnji će se festival baviti temama koje otvaraju sljedeća pitanja: koje mjesto improvizacija zauzima u specifičnom umjetničkom konktekstu koji nas okružuje; na koje sve načine ona postoji ili je pak stavljena pod kritičku lupu u radu naših kolega; koji su joj okviri i kako se oni mijenjaju u kontekstu  suvremene izvedbene umjetnosti te novih intermedijalnih praksi; što je i dalje  relevantno koristiti, afirmirati ili problematizirati unutar pojma i prakse improvizacije?

Program festivala donosi predstave:  Događanje Maleš, Maleš, Vilima Matule u produkciji Teatra 2000, Walk this way, Pravdana Devlahovića u produkciji BADco. i Pokret Mislim Okret , Sonje Pregrad, Zrinke Šimičić Mihanović i Zrinke Užbinec u produkciji Improspekcija; performanse: Što ima za večeru? Ane Horvat i Radio, Hrvoslave Brkušić; izložbu TASK, studenata Akademije likovnih umjetnosti, Odsjeka za animirani film i nove medije; prezentacije projekata: Blind date, SPA i Koreografske strukture, dizajnerice i plesačice Dore Đurkesac te prezentaciju prve publikacije Improspekcije2013 koja donosi razmišljanja nekih od trenutno najaktivnijih predstavnika hrvatske suvremeno-plesne, kazališne, glazbene i likovne improvizacijske scene, vezana uz njihov autorski i izvođački rad, kao i uz teme relevantne za improvizaciju danas.

Improspekcije su inicijativa koja postoji od 2007. s ciljem afirmiranja improvizacije u okviru hrvatske kulturne scene. Počevši kao mjesto susreta različitih izvođačkih praksi, kroz interakciju i intermedijalnost, okupljale su međunarodne improvizatore u otvorenim improviziranim izvedbama, često u javnom gradskom prostoru, obraćajući se širokom spektru gledatelja, uključujući i slučajne prolaznike. Osim spomenutih, aktivnosti Improspekcija obuhvaćale su i niz drugih izvedbenih formata, mentorskih i radioničkih programa, kao i produkciju radova koji se u svojoj osnovi bave improvizacijom.

Umjetničke voditeljice i organizatorice festivala Improspekcija2013:

Sonja Pregrad i Zrinka Šimičić Mihanović

Grafičko oblikovanje: đukićpavlović i Dora Đurkesac

Produkcija: Dance_lab collective

Partneri:

Studentski centar Sveučilišta u Zagrebu - Kultura promjene -Teatar &TD

Hrvatski institut za pokret i ples

Dani suvremenog plesa u Varaždinu

Plesni centar TALA (TASK)

Multimedijalna koliba

Projekt Improspekcije2013 podržali su:

Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba

Ministarstvo kulture Republike Hrvatske

www.improspekcije.com


PROGRAMČETVRTAK

Izložba TASK / foaje  &TD-a / 18 sati

Izlažu: Vanja Babić, Vida Guzmić, Ivana Pipal, Stella Leboš, Nives Sertić, Luana Lojić, Tamara Bilankov, Hrvoslava Brkušić, Ana Vuzdarić.

TASK je interaktivni projekt/publikacija/predložak za izradu plesne predstave. Osam studenata MA i diplomanata smjera Novi Mediji, Odsjeka za animirani film i nove medije Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu odgovara na 9. po redu TASK, stvarajući radove u medijima instalacije, videa, zvuka i performansa.

Projekt je realiziran u suradnji s Plesni Centrom TALA.

Predstava /Pokret Mislim Okret / Polukružna dvorana &TD-a/ 19 sati

autorice i izvođačice: Sonja Pregrad, Zrinka Šimičić Mihanović i Zrinka Užbinec

2. izvedbena postaja rada u nastajanju u produkciji Improspekcija

"Zanima nas ono što je naizgled u pozadini plesa, i voljno i intuitivno, ono što uvjetuje donošenje individualnih plesačkih i koreografskih odluka. Pokušavamo artikulirati misli; izgovoriti ih i istovremeno osvijestiti na koji način one motiviraju, zaustavljaju i mijenjaju tijek kretanja. Zamišljamo ovu izvedbu kao prostor ispunjen pokretom, tijelima i mislima koji se, kroz određeno trajanje, neprestano međusobno dovode u stanje nestabilnosti koja rađa nešto novo – opet na razini pokreta i na razini misli. Ova uvjetovanost postoji, kako između izvođačica međusobno, tako i između izvođačica i publike."

Performans / Što ima za večeru ? / Kafić &TD-a / 20 sati

autorica: Ana Horvat

„U sklopu ovog performansa - kuham posjetiteljima.

Kuhanje i ova večer alegorija je umjetnosti, umjetnika i njegovog procesa, ali i gledateljevog udjela u njemu. Gledatelji donose namirnice koje ću koristiti za kuhanje večere za njih.

Hoće li će ono što ću skuhati biti jestivo, ili čak ukusno, ovisi o sreći da ljudi, koji dolaze, donesu skladne i raznolike namirnice...Ovisi i o tome hoću li ja biti u stanju povezati neplanirane namirnice u nešto ukusno.“

Pravila igre :

Posjetitelji donose namirnice. SVATKO SAMO JEDNU - to može biti  povrće, voće, meso, riba, konzerve povrća, tjestenina, jaje itd. Mole se posjetitelji da ne donose namirnice kojima treba dugo vrijeme kuhanja

Ana Horvat diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, nastavnički odjel, kiparstvo. Radi skulpture od raznih materijala, pretežno od tkanine, interaktivne izložbe, a bavila se, u manjoj mjeri, i fotografijom i videom. U poslijednje vrijeme bavi se animacijom te scenskim oblikovanjem za dječje kazališne predstave.

Performans je premijerno izveden u okviru haustor-galerije Liberspace, autorskog projekta Tonke Maleković u suradnji s plesnim centrom Liberdance.

Performans / Radio / Polukružna dvorana &TD-a / 21 sat

autorica: Hrvoslava Brkušić

“Polazište rada je istraživanje dijaloga radijskih frekvencijskih polja. Koristim više radio prijemnika koje postavljam u određenu koleraciju jedan naspram drugog kako bi međusobno utjecali jedan na drugog i u polju određene frekvencije interferirali. Smetnje u istom kanalu. Ometanjem brišem ono što bi oni trebali emitirati, sve jezike koji se govore u tom vremenu, na toj frekvenciji. Razmišljam u terminu akustične ekologije, reciklaže onoga što imam, kako interpretirati zvukove koji izlaze i kojima smo zahvaćeni u tom trenutku prirodno i prenamijeniti ih u nekom artificijelnom smislu. Začuđuje me kako jedan radio utječe na drugi.”

Hrvoslava Brkušić magistrirala je filmsku montažu na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu te trenutno priprema diplomski rad na Odsjeku za nove medije na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Umjetnički se izražava u različitim medijima – film i video, zvučne instalacije i live nastupi.