Danas

... bez programa ...

About Student centre Zagreb

Student Centre Zagreb was founded in 1957 and now is a multi-functional space in the heart of the city. SC works on improving student living standard on all levels and in cultural activities, through its Department of culture - Culture of Change it organises and produces shows, performances, conferences and workshops in the fields of music, film, visual arts, theatre, radio. The main goal of SC is to create innovative, economic and educational frameworks of cultural production in order to influence cultural practices in Croatia and internationally. Theatre production is manifested in SC’s own theatre - Teatar &TD, founded in the 1960’s, as the opposition to the classical theatres. &TD is not limited by genres and stylistic criteria, which opens up the possibility of establishing new production aesthetics and contemporary forms of co-production, post production and collaboration.

Zadnja izmjena: 09. Svibanj 2017. u 12:00

apap
Re-Imagine Europe

Kultura promjene

KRATKE (LJETNE) SLIKE - kino na otvorenom

LIP.
18
Čet
18. Lipanj 2015.
Četvrtak u 21:30
SC - Savska 25 — Ulaz slobodan

Kino na otvorenom u dvorištu Studentskog centra uz Truffauta i prizore ljetnih praznika!

Filmski program SC-a, Kratke slike, sezonu završava projekcijom pod zvijezdama. U četvrtak, 18. lipnja u 21:30 prikazujemo inspirativne filmske slike ljeta u dvorištu Studentskog centra, na parkiralištu SC-a (između Francuskog paviljona i pruge).Slike francuske provincije i skupina nestašnih momaka očaranih lijepom mladom ženom glavni su motivi kratkog filma Derani (Les Mistons) iz 1957. Françoisa Truffauta, kojega je sam autor nazvao svojim prvim pravim filmom. Urbana dokolica američkih tinejdžera smještena u honduraškoj džungli uz kombiniranje pop-kulturnih referenci s trivijalnim, egzotičnim, umjetnim i glazbom obilježavaju film Plavuše u džungli (Blondes in the jungle) američkog dvojca Leva Kalman i Whitney Horn koji nastavlja tradiciju Andyja Warhola i alternativnih filmaša koji njeguju eksperimentalni pristup filmskoj naraciji. I za kraj, Lila (r. Broadcast Club), priprema za ljetnu melankoliju i emocije koje nose ljetni praznici. Kontemplativni, senzualni soundtrack ostavlja nas u pravom ljetnom feel good raspoloženju. Pakirajmo se za kampiranje!

Ulaz na program je besplatan, a nakon ljetne stanke, vraćamo se u listopadu i nastavljamo s razgovorima o filmu i uz film.

www.facebook.com/kratkeslike

 

Derani (Les Mistons)

Režija: François Truffaut

Uloge: Gérard Blain, Bernadette Lafont, Michel François

17', 1957., Francuska, HD video

Francuski jezik s engleskim i hrvatskim podnaslovima

Žestokim, danas kultnim člankom objavljenim 1954. u Cahiers du Cinema, kojim je sasjekao dotadašnju francusku kinematografiju i najavio dolazak filmskih autora s velikim A, François Truffaut upisuje se na stranice filmske povijesti, a poziciju si cementira 1959. kada u Cannesu osvaja nagradu za režiju svog dugometražnog prvijenca „400 udaraca” („Les Quattre Cents Coups”).

Između te dvije ključne godine dogodili su se „Derani”, iako ne prvi kratkometražni, ali svakako prvi film kojim je on sam bio zadovoljan. Ovaj naslov označava početak njegove profesionalne redateljske karijere, a za koji je čak osnovao i producentsku kuću, Les Films du Carosse, ne bi li mogao imati potpunu kontrolu nad finalnom verzijom filma.

Kao rodonačelnik Novog vala, u „Derane” je upisao sva bitna obilježja tog prijelomnog filmskog stila, čije utjecaje u manjoj ili većoj mjeri osjećamo sve do danas. „Derani” možda nisu Truffautov najbolji film, ali opravdano možemo reći da teško možemo zamisliti da bolje započnemo filmsko ljeto do kadrovima Bernadette Laffont koja bezbrižno vozika bicikl ulicama Nîmesa.

François Truffaut (1932-1984), francuski filmski kritičar i redatelj, jedan od začetnika i najznačajnijih predstavnika francuskog novog vala. Najpoznatiji je po filmovima kao što su Les quatre cents coups (400 udaraca), Jules et Jim (Jules i Jim), La Nuit américaine (Američka noć)... Medijem filma, koji smatra instrumentom poezije, suptilno ponire u međuljudske, osobito emocionalne odnose.

 

Plavuše u džungli (Blondes in the Jungle)

Režija: Lev Kalman, Whitney Horn

48’, 2009, SAD, 16mm na video

Engleski jezik s hrvatskim podnaslovima

Aktualna revizija pop-kulture 80-ih s druge strane Atlantika predstavljena je na razmeđu komedije apsurda, mumblecorea, prirodoslovnih dokumentaraca s Discovery Channela, romantične tinejdžerske komedije, amaterskih turističkih videa, glazbenog spota i namjerno loše glume. Plavuše u džungli prate troje američkih tinejdžera na avanturi u honduraškoj prašumi 1987. U potrazi su za izvorom mladosti i na svom putu ispunjenom bizarnim susretima i plitkim dijalozima, suočavaju se s nadrealnim likovima, životinjama, prirodom, tajanstvenim i božanstvima. Kokainski diler sličan liku iz serijala Poroci Miamija, padobranac Bret Easton Ellis koji se doslovno spušta po duhovni savjet, majansko božanstvo koje nam tumači rad nepostojećeg povijesnog istraživača arheologa neki su od susreta koji nam ne olakšavaju predvidljivo snalaženje kroz film. Još neočekivaniji su umetnuti nijemi kadrovi džungle prekrasno snimljeni 16-milimetarskom kamerom. Ovaj izuzetno zabavan i uvrnut prikaz lažnih 80-ih podvučen sountrackom world beat benda El Jefe and the Executive Look, film je o urbanoj dokolici izmještenoj u scenografiju džungle i koja je u potrazi za Drugim koji ondje ni ne postoji.

Dovoljno pomaknut, zabavan, „površan“ i „praznoglav“ srednjometražac s mnogo glazbe i potencijalom kultnog filma, za početak ljetnih praznika i užitak otvorenog kina.

Lev Kalman i Whitney Horn američki su dvojac koji nastavlja tradiciju Andyja Warhola i alternativnih filmaša koji njeguju eksperimentalni pristup filmskoj naraciji. Od 2003. surađuju na filmovima, glazbenim spotovima i video radovima. Filmmaker Magazine ubrojio ih je 2014. među 25 novih lica nezavisnog filma. Kombiniranjem pop-kulturnih referenci, trivijalnim, egzotičnim, umjetnim te glazbom, ispolirali su svojstven stil koji je 2015. zaokružen uspješnim i dobro primljenim dugometražnim debijem L for Leisure.

http://www.blondesinthejungle.com

Teaser Trailer: Blondes in the Jungle from Special Affects Films on Vimeo.

LILA

Režija: Broadcast Club

12', 2009, Francuska, HD video

Bez dijaloga, glazba Limousine

Priprema za ljetnu melankoliju i emocije koje nose ljetni praznici. Kontemplativni, senzualni soundtrack ostavlja nas u pravom ljetnom feel good raspoloženju. Pakirajmo se za kampiranje!

Osnovan 1984. godine Broadcast Club čini grupa ljudi sa zajedničkom strašću gledanja i snimanja filmova. Za film LILA dobili su 2009. Posebnu nagradu žirija i Nagradu časopisa Télérama na Međunarodnom festivalu kratkog filma u Clermont-Ferrandu.