Danas

... bez programa ...

Najavljujemo

... bez programa ...

About Student centre Zagreb

Student Centre Zagreb was founded in 1957 and now is a multi-functional space in the heart of the city. SC works on improving student living standard on all levels and in cultural activities, through its Department of culture - Culture of Change it organises and produces shows, performances, conferences and workshops in the fields of music, film, visual arts, theatre, radio. The main goal of SC is to create innovative, economic and educational frameworks of cultural production in order to influence cultural practices in Croatia and internationally. Theatre production is manifested in SC’s own theatre - Teatar &TD, founded in the 1960’s, as the opposition to the classical theatres. &TD is not limited by genres and stylistic criteria, which opens up the possibility of establishing new production aesthetics and contemporary forms of co-production, post production and collaboration.

Zadnja izmjena: 09. Svibanj 2017. u 12:00

apap
Re-Imagine Europe
Re-Imagine Europe

Kultura promjene

Kratke slike: Proširena slika – ARABIA

LIS.
11
Čet
11. Listopad 2018.
Četvrtak u 19:30
MM Centar — Besplatno

Na početku filma Arabia (Arábia, r. Affonso Uchoa, João Dumans) upoznajemo mladoga Andrea koji odrasta u blizini aluminijske tvornice u industrijskome gradu Ouro Preto. Nakon nesreće u tvornici, poslan je u kuću poginuloga radnika Christiana. Pokraj čiste odjeće preminuloga pronalazi dnevnik koji opisuje posljednjih dvadeset godina života ovoga velikoga radnika. Tako se rađa priča filma Arabia: Christianova lutanja, avanture, ljubavi i očajavanja.

Film gledamo 11. 10. u 19:30 sati u MM centru. Ulaz je besplatan.


INFO: Arábia, r. João Dumans, Affonso Uchoa, Brazil, 97′, drama, engleski podnaslovi

Rijetko kad je život radnika na marginama društva bio opisan tako smireno, dirljivo i angažirano. Ispričan gotovo u potpunosti kroz naraciju pripovjedača, film nas uvlači u Christianove priče, priče usamljenika i trgača za srećom koje Christiano sreće na svome putu. Život im je dao tek nekoliko prilika, ali uvijek možete krenuti dalje, započeti negdje druge i izabrati podignuti glas na nepravdu ili je prešutjeti. Životi siromaštvom pogođenih, potlačenih, velikih radnika koji su toliko pridonijeli brazilskom ekonomskom boomu i prije su bili portretirani u suvremenom filmu, ali jako rijetko sa svježinom, inovativnosti i poštovanjem kakvoga vidimo u ovome filmu.
U svome prvom suradničkom projektu Uchoa i Dumans uspjeli su iznimno dobro u kombiniranju epskoga, neorealističkoga biografskoga stila s kristalno jasnim formalizmom. U njihovim rukama, nepregledno zaleđe države Minas Gerais oživotvoreno je kao crveno-zelena verzija američkoga zapada (s pokojim industrijskim kompleksom), kojega prati i prigodna country-folk muzika.
„Čudo… kumulativno preokupljajući i ultimativno jako dirljiv film jasne političke namjere.“ The Hollywood Reporter

Affonso Uchoa filmaš je koji živi u Contagemu u Brazilu. Napisao je i režirao film Afternoon Woman (2010.), prikazan na Mostra de Tiradentes, Semana dos Realizadores i CineEsquemaNovo. Režirao je i film The Hidden Tiger (2014.). Taj film se smatra jednim od najvažnijih brazilskih filmova te godine; dobio je nagradu za najbolji film na Mostri de Tiradentes; nagrađen je i na drugim festivalima poput Semana dos Realizadores, Cachoeira.doc, Olhar de Cinema, Mostra de Cinema e Direitos Humans te je prvi put prikazan u međunarodnoj konkurenciji na Hamburškom filmskom festivalu u Njemačkoj 2015. Režirao je i kratki film Designio (2009.), prikazan na mnogim brazilskim filmskim festivalima. Korežirao je film Araby s Joãom Dumansom koji je prikazan na IFF-u u Rotterdamu.

João Dumans scenarist je i režiser koji živi u Belo Horizonteu u Brazilu. Napisao je dugometražni film Where I Grow Old, u režiji Marílije Roche, koji je međunarodnu premijeru imao na Rotterdamskom filmskom festivalu u konkurenciji za Tiger Competition Award 2016. Radio je kao koscenarist, jedan od montažera i asistenata režije na filmu The Hidden Tiger u režiji Affonsa Uchoe, premijerno prikazanim na Hamburškom filmskom festivalu 2015. Radio je i kao izvršni producent i asistent režije na filmu The Residents u režiji Thiaga Mate Machada, premijerno prikazanog na 61. Berlinaleu, Viennaleu, New Horizons festivalu te Indielisboi 2011. Režirao je i srednjometražni dokumentarac Everbody Has Its Own Way 2014. Njegov novi film je Araby korežiran s Affonsom Uchoom.