About Student centre Zagreb

Student Centre Zagreb was founded in 1957 and now is a multi-functional space in the heart of the city. SC works on improving student living standard on all levels and in cultural activities, through its Department of culture - Culture of Change it organises and produces shows, performances, conferences and workshops in the fields of music, film, visual arts, theatre, radio. The main goal of SC is to create innovative, economic and educational frameworks of cultural production in order to influence cultural practices in Croatia and internationally. Theatre production is manifested in SC’s own theatre - Teatar &TD, founded in the 1960’s, as the opposition to the classical theatres. &TD is not limited by genres and stylistic criteria, which opens up the possibility of establishing new production aesthetics and contemporary forms of co-production, post production and collaboration.

Zadnja izmjena: 09. Svibanj 2017. u 12:00

apap
Re-Imagine Europe
Re-Imagine Europe

Kultura promjene

Kratke slike – Runda kratkog: NUKLEARNE OBITELJI

STU.
30
Čet
30. Studeni 2017.
Četvrtak u 19:30
MM Centar — Ulaz besplatan!

30. 11. u 19:30 / MM centar / Kratke slike

Nuklearna je obitelj bila i ostala jezgra našega društva i primarni poligon pripreme za stupanje u svekolike socijalne interakcije. Filmovi okupljeni ovim programom pitaju: Koliko je radioaktivna naša obiteljska jezgra i što se nalazi s druge strane dictuma obiteljskoga kohabitiranja, koje je rijetko stvar osobnoga izbora, a češće pitanje sile, pa jabuke padaju ravno ispod stabla s kojega su izrasle. Zadatost obiteljske dinamike lako i često isklizava u prostore klaustrofobije, manipulacije i pasivne agresije kojima uključeni igrači učvršćuju pozicije koje su im dodijeljene i potvrđuju svoj obiteljski identitet, koliko god ono bio patološki postavljen. U remek-djelu Od 3 do 22 Kreše Golika, prvoga domaćega redatelja čiji je opus bio izrazito fokusiran na obiteljske anomalije i malograđansko licemjerje, razotkriva se radioaktivan utjecaj patrijarhata na život mlade žene, dok u novijem dokumentarnom klasiku Dvoboj Zrinke Matijević, opservacijskom metodom ulazimo u prostor manipulacije i ucjene koji karakterizira odnos roditelj-dijete. Program zaokružuju dva kratka filma Hane Jušić, autorice koja neumoljivo secira patološke dimenzije obiteljskoga čopora, s naglaskom na iščašenoj seksualnoj dinamici zatvorenika iz nuklearne tradicijske ćelije.  O ovim i drugim temama, nakon projekcije uživo, 30. 11. u 19:30, razgovaramo s Hanom Jušić.

Od 3 do 22 (Krešo Golik, 1966.) 14 min

Dok. film koji prati radni dan udane, 22-godišnje tekstilne radnice i majke jednogodišnjeg dječaka Smilje Glavaš iz Dubrave, istočnog predgrađa Zagreba, koja stanuje u 9. sponičkom odvojku bb. Film počinje detaljem formulara na kojem su ispisani protagonističini podaci, a naslov označava vrijeme njezina svakodnevnog ustajanja i lijeganja. Golik vrlo promišljeno i precizno prati sve faze njezina radnog dana: od ustajanja, pripremanja doručka djetetu, suprugu i sebi, odlaska na tržnicu prije posla, rada u tekstilnoj tvornici »Pobjeda«, povratka s posla, poslijepodnevnih obavljanja kućnih poslova do lijeganja.

Film je nagrađen u Oberhausenu nagradom međunarodne udruge kritičara.

Dvoboj (Zrinka Matijević, 1998.) 12 min

Studentski dokumentarni rad Dvoboj priča o borbi majke i djeteta koje ne želi jesti.

Film je osvojio nagrade na važnim studentskim festivalima (München i Tel Aviv), dobio je i nagradu Jelena Rajković te Oktavijana i Grand prix Dana hrvatskog filma.

Danijel (Hana Jušić, 2009.) 11 min

Danijel i njegova majka žive zajedno u trošnom stanu. Danijel provodi dane sjedeći u svojoj fotelji i čitajući stripove. Jednog dana, nakon što je na TV-u gledala emisiju o čistoći, Danijelova majka odluči pospremiti stan i okupati sina. Iscrpljena, žena pada u san, a Danijel bježi od kuće. Završava na peronu, no umjesto da se ukrca na vlak, samo stoji i promatra vlakove kako prolaze. Tamo će ga na kraju pronaći njegova majka i vratiti ga kući.

Film je nagrađen na Zagreb filmskom festivalu 2009., na 41. Reviji hrvatskog i filmskog videostvaralaštva u Splitu 2009., FRKA 2009., na Svjetskom festivalu neprofesijskog filma UNICA 2009., na Festivalu studentskog filma Early Bird u Sofiji 2009., na 21. Filmskom festivalu Alpe Adria Cinema u Trstu 2010., na 19. Danima hrvatskoga filma 2010. te na Međunarodnom festivalu studentskog filma u Tel Avivu 2010.

Da je kuća dobra i vuk bi je imao (Hana Jušić, 2015.) 25 min

Sandra je pretjerano osjetljiva djevojka koja ponekad ne može razlučiti stvarnost od svojih neobičnih fantazija. Na rođendanskoj proslavi svoga muža prisiljena je provesti dan s njegovom obitelji, koja je ne prihvaća. Pod njihovim okrutnim povećalom Sandra postupno gubi doticaj sa stvarnošću.

Film je nagrađen na Međunarodnom filmskom festivalu u Rotterdamu 2015., na Danima hrvatskog filma 2015., na Festivalu mediteranskog filma u Splitu 2015., na festivalu IndieLisboa 2015, Pulskom filmskom festivalu 2015., Pančevo filmskom festivalu 2015., Festivalu kratkih Kraken 2015., Festivalu autorskog filma 2015., na Festivalu kratkometražnog filma u Londonu 2016. te na Međunarodnom filmskom festivalu Crossing Europe 2016.