Danas

... bez programa ...

Najavljujemo

... bez programa ...

About Student centre Zagreb

Student Centre Zagreb was founded in 1957 and now is a multi-functional space in the heart of the city. SC works on improving student living standard on all levels and in cultural activities, through its Department of culture - Culture of Change it organises and produces shows, performances, conferences and workshops in the fields of music, film, visual arts, theatre, radio. The main goal of SC is to create innovative, economic and educational frameworks of cultural production in order to influence cultural practices in Croatia and internationally. Theatre production is manifested in SC’s own theatre - Teatar &TD, founded in the 1960’s, as the opposition to the classical theatres. &TD is not limited by genres and stylistic criteria, which opens up the possibility of establishing new production aesthetics and contemporary forms of co-production, post production and collaboration.

Zadnja izmjena: 09. Svibanj 2017. u 12:00

apap
Re-Imagine Europe
Re-Imagine Europe

Kultura promjene

LAURA MARTINOVIĆ – Put haljine - izložba

OŽU.
30
Sub
30. Ožujak 2019.
Subota u 10:00
Galerija SC
OŽU.
29
Pet
29. Ožujak 2019.
Petak u 12:00
Galerija SC
OŽU.
28
Čet
28. Ožujak 2019.
Četvrtak u 12:00
Galerija SC
OŽU.
27
Sri
27. Ožujak 2019.
Srijeda u 12:00
Galerija SC
OŽU.
26
Uto
26. Ožujak 2019.
Utorak u 12:00
Galerija SC
OŽU.
25
Pon
25. Ožujak 2019.
Ponedjeljak u 12:00
Galerija SC
OŽU.
23
Sub
23. Ožujak 2019.
Subota u 10:00
Galerija SC
OŽU.
22
Pet
22. Ožujak 2019.
Petak u 20:00
Galerija SC

22. – 30. 3. , potkrovlje Galerije

"..Najviše od svega uhvatila sam se za nit kojom sam pokušala objasniti sebi kako sam zapravo distancirana od samog izvora proizvodnje, kako ne znam od kuda to dolazi i tko radi stvari za nas potrošače koje su nam jednostavno ponuđene. Kao da smo nesvjesni i nemamo interes za ništa osim nas samih, „to nije bitno ako je tu i sada za mene“. Ta nit počela se odmotavati unutar mene, nešto me jako smetalo u toj priči konzumerizma i kako smo došli do toga. Kako li smo samo isprani do te mjere da kupujemo trošimo i ponavljamo." ( Laura Martinović)

Projektom Put haljine autorica progovara o osobnoj povezanosti s procesima izrade haljine u nastajanju. Dio kojim se pretežno bavi jest istraživanje puta „od kuda haljine zapravo dolaze“. Njezina se ideja rodila neplanski, kupnjom haljine za novogodišnju proslavu, kada je shvatila koliko malo zna o samom procesu nastanka odjevnog predmeta i o dubini utjecaja konzumerističkog svijeta prodaje na kupca. U potrazi za informacijama i daljnjim razvojem ideje, pozornost joj je zaokupila Nasreen Sheikh, nepoznata djevojka s drugoga kraja svijeta koja je tako postala inspiracija za daljnje istraživanje. Kroz razgovor s Nasreen rađa se suosjećanje, potreba za osvješćivanjem pojedinačnih dijelova procesa i njihovo povezivanje u cjelinu. Videoprojekcijom u sklopu izložbe želi potaknuti vlastiti i tuđi otpor prema neznanju, općoj inerciji i indiferentnosti u vezi sa shvaćanjem svijeta oko sebe. Umjetnica postavlja pitanje doživljaja svijeta i procesa koji se događaju u našoj okolini, te koliko smo svjesni toga gdje smo, gdje kupujemo, što i od koga. Njezina intencija kroz rad jest istraživanje vlastita procesa izrade haljine, kako vremenskog, tako i tehničkog dijela, te pokušaj shvaćanja konzumerističkog načina proizvodnje odjeće koju nosimo i njezinih posljedica.( predgovor, Iva Sirotić)


Laura Martinović (1993.) diplomirala je na Grafičkom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi prof. Svjetlana Junakovića. Dobitnica je Rektorove nagrade. Sudjelovala je na brojnim skupnim projektima, radionicama i likovnim kolonijama, a 2015. je bila na razmjeni studenata na sveučilištu Ulster u Belfastu, sjeverna Irska. 2017. završila je stručnu praksu u umjetničkoj školi Metafora u Barceloni, Španjolska. Izlagala je na samostalnoj izložbi Rotacija u Galeriji Oris 2017. te na skupnim izložbama ArtHoc, Klovićevi dvori; Erste fragmenti, Galerija Kranjčar i Knjige za gledanje/ Knjige za čitanje, Galerija Šira.