About Student centre Zagreb

Student Centre Zagreb was founded in 1957 and now is a multi-functional space in the heart of the city. SC works on improving student living standard on all levels and in cultural activities, through its Department of culture - it organises and produces shows, performances, conferences and workshops in the fields of music, film, visual arts, theatre. The main goal of SC is to create innovative, economic and educational frameworks of cultural production in order to influence cultural practices in Croatia and internationally. Theatre production is manifested in SC’s own theatre - Teatar &TD, founded in the 1960’s, as the opposition to the classical theatres. &TD is not limited by genres and stylistic criteria, which opens up the possibility of establishing new production aesthetics and contemporary forms of co-production, post production and collaboration.

Zadnja izmjena: 18. Siječanj 2022. u 13:10

Kultura promjene

Oni dolaze...MATIJA PLAVČIĆ - Nemoć - izložba

RUJ.
30
Pet
30. Rujan 2022.
Petak u 12:00
Galerija SC
RUJ.
29
Čet
29. Rujan 2022.
Četvrtak u 12:00
Galerija SC
RUJ.
28
Sri
28. Rujan 2022.
Srijeda u 12:00
Galerija SC
RUJ.
27
Uto
27. Rujan 2022.
Utorak u 12:00
Galerija SC
RUJ.
26
Pon
26. Rujan 2022.
Ponedjeljak u 12:00
Galerija SC
RUJ.
24
Sub
24. Rujan 2022.
Subota u 10:00
Galerija SC
RUJ.
23
Pet
23. Rujan 2022.
Petak u 19:00
Galerija SC

U sklopu projekta Oni dolaze..u petak, 23. rujna u 19:00 u Galeriji SC otvorit će se izložba Nemoć autora Matije Plavčića. Izložbu posjetite do 30. rujna,  radnim danom od 12 do 20 sati te subotom od 10 do 13 sati.

Strpljivo i precizno dodajući stotine drvenih pločica istih dimenzija u koncentrične lukove nanizane poprečno na zamišljeni pravac osi, Matija Plavčić razvija apstraktni geometrijski viseći oblik u prostoru koji na formalnoj razini jasno evocira baštinu konstruktivizma, Novih tendencija ili Džamonjine ritmove i skandiranja. No, ako je tim protagonistima forma bila polazište i cilj, Matija je svoju skulpture stvorio kako bi iskazao tužnu i frustrirajuću statistiku. Kad shvatimo značenje drvenih pločica, naizgled hladan i proračunat rad odjednom poprima sasvim drugačiji predznak: svaki od koncentričnih lukova predstavlja tri dana tijekom pandemije virusa COVID-19 u Hrvatskoj, a svaka drvena pločica simbolizira jednu preminulu osobu u razdoblju od travnja 2020. do svibnja 2021. Izvedena nažalost brojnim drvenim pločicama, organskim i unikatnim kao što je ljudski život, Nemoć je jedna od onih skulptura koje vape za spomeničkom realizacijom. Na XVI. Trijenalu hrvatskog kiparstva za rad Nemoć dobio je jednu od tri jednakovrijedne nagrade. (iz predgovora, Davorin Vujčić)

Godina 2020. sve nas je uvela u stanje nemoći i svakodnevnu opterećenost brojevima. Svakog jutra u 10 sati pozorno bismo slušali koliko je novozaraženih, izliječenih i na kraju umrlih. Glavna misao vodilja u ovom radu shvaćanje je realnosti u stanju nemoći kroz vizualizaciju podataka koji se svakodnevno mijenjaju. U toj nemoći i činjenici da nemam potpunu slobodu u samom radu, već on ovisi i o razvoju događaja oko mene, prepustio sam se onome što mogu sam. To je pokušaj vizualizacije skulpture koja mora proizaći kao rezultat neprekidnog pridodavanja jednakih elemenata iz dana u dan. Na kraju je nastala skulptura koja se sastoji od velikog broja koncentričnih lukova različitih promjera sa središtem na istom pravcu. Skulptura kao da lebdi u zraku i iako predstavlja nešto teško i uznemirujuće, ipak daje nadu kako će svemu ovom ipak doći kraj, no podsjeća nas kako i sami imamo utjecaja na taj tijek. (Matija Plavčić)

BIOGRAFIJA

Matija Plavčić rođen je 1985. u Zagrebu, gdje 2004. završava XV. gimnaziju (MIOC). Godine 2015. upisuje studij kiparstva na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, gdje 2019. dobiva Rektorovu nagradu i diplomira u klasi prof. Petra Barišića kao najbolji student svoje generacije. Tijekom studija sudjeluje na kiparskoj koloniji Svijetle pruge u Bjelovaru te surađuje na projektima umjetnika (Adam Donovan i Katrin Hochschuh: Empathy Swarm, Margarite Pevere: Wombs) u sklopu njihovih rezidencijalnih boravaka u Zagrebu.