Danas

... bez programa ...

Najavljujemo

... bez programa ...

About Student centre Zagreb

Student Centre Zagreb was founded in 1957 and now is a multi-functional space in the heart of the city. SC works on improving student living standard on all levels and in cultural activities, through its Department of culture - Culture of Change it organises and produces shows, performances, conferences and workshops in the fields of music, film, visual arts, theatre, radio. The main goal of SC is to create innovative, economic and educational frameworks of cultural production in order to influence cultural practices in Croatia and internationally. Theatre production is manifested in SC’s own theatre - Teatar &TD, founded in the 1960’s, as the opposition to the classical theatres. &TD is not limited by genres and stylistic criteria, which opens up the possibility of establishing new production aesthetics and contemporary forms of co-production, post production and collaboration.

Zadnja izmjena: 09. Svibanj 2017. u 12:00

apap
Re-Imagine Europe

Kultura promjene

Tea Tupajić: ŠPIJUNSKA ŠKOLA

SVI.
6
Ned
6. Svibanj 2018.
Nedjelja u 10:00
Teatar &TD - Polukružna
SVI.
5
Sub
5. Svibanj 2018.
Subota u 10:00
Teatar &TD - Polukružna

Jeste li ikada poželjeli biti špijun na jedan vikend?

Kazališna redateljica Tea Tupajić započela je 2013. rad na projektu Umjetnost obmane u kojem se bavi metodama rada agenata tajnih službi. Koristeći obmanu kao glavno oruđe, tajne su službe razvile tehnike kao što su emocionalna manipulacija, implantacija motivacije, i slične psihološke igre u znanstveno preciznu umjetnost međuljudske interakcije. Kao suradnike u projektu, Tupajić je pozvala aktivne i bivše agente izraelskih tajnih službi Mossad i Shin Bet te je s njima istraživala paletu vještina, tehnika i nužne virtuoznosti potrebne za njihov rad.

Špijunska škola radionica je zasnovana na metodama i strategijama znanstveno precizne umjetnosti međuljudske interakcije, koje je redateljica naučila u godinama istraživanja i prakse s agentima suradnicima. Tijekom dvodnevne radionice dobit ćete uvid ne samo u paletu vještina kojima se obavještajci služe u svakodnevnom radu nego i u izvorne vježbe koje se koriste u njihovim edukacijskim centrima.

Kroz seriju dinamičnih, uzbudljivih zadataka imat ćete priliku isprobati i naučiti neke od vještina te pronaći mogućnost njihove primjene u svakodnevnom životu - u komunikaciji, situacijama koje zahtijevaju samopouzdanje, improvizaciji, kontaktu s nepoznatim osobama.

kad: 5. i 6. 5. od 10 do 16 sati / FB: Špijunska škola

gdje: Teatar &TD – Polukružna dvorana, Studentski centar u Zagrebu, Savska cesta 25

koncept i voditeljica: Tea Tupajić

kotizacija: 250kn / 200kn studenti

Informacije i prijave s kratkim životopisom i motivacijom na edukultura.sc@gmail.com do 2. 5. 2018. do ponoći.

Tea Tupajić (Sarajevo, 1984.) hrvatska je kazališna redateljica. Tupajić inicira dugogodišnje projekte u kojima ispituje potencijale umjetnosti u kompleksnim društvenim i političkim fenomenima i situacijama. Njene su predstave The Curators' Piece, La Maladie de la Mort, Orfej, The Disco gostovale na brojnim festivalima i kazalištima u Europi i SAD-u.

Projekt se realizira u suradnji Radija Kanzas i projekta Edukultura SC uz potporu Ministarstva kulture RH i Gradskog ureda za kulturu, obrazovanje i sport Grada Zagreba.Kazališna redateljica Tea Tupajić započela je 2013. rad na projektu Umjetnost obmane u kojem se bavi metodama rada agenata tajnih službi. Koristeći obmanu kao glavno oruđe, tajne su službe razvile tehnike kao što su emocionalna manipulacija, implantacija motivacije, i slične psihološke igre u znanstveno preciznu umjetnost međuljudske interakcije. Kao suradnike u projektu Tupajić poziva aktivne i bivše agente izraelskih tajnih službi Mossad i Shin Bet te s njima istražuje paletu vještina, tehnika i nužne virtuoznosti potrebne za njihov rad.

Špijunska škola radionica je zasnovana na alatima vještina međuljudskih odnosa koje je Tupajić prikupila u dvije godine istraživanja. Tijekom tog procesa stekla je uvide ne samo u palete vještina nego i u vježbe koje su stvorile generacije obavještajaca te koje se koriste u obavještajnim centrima za regrutiranje i obuku. Neke od tih vježbi slične su vježbama koje se primjenjuju u sklopu obrazovanja za izvođačke umjetnosti.

Većinu vježbi su izvorno osmislile izraelske tajne službe te su kasnije bile preuzete od strane drugih stranih obavještajnih agencija. U jeku terorističkih napada u Francuskoj i Belgiji, Izrael izvozi metode svojih tajnih službi europskim obavještajnim agencijama te prenosi koncepte izgradnje obavještajnih mreža, sigurnosne arhitekture javnih i privatnih prostora, predviđanja osumnjičenika za terorizam, preventivnih provjera imigranata i sl.

Vježbe su usredotočene na:
– razvoj osobne komunikacije, improvizaciju, razvoj odnosa i druge psihološke vještine svakog sudionika,
– vještine izgradnje grupne dinamike,
– pribavljanje podataka kroz razgovor ili ispitivanje,
– osnove izgradnje i održavanja izmišljenih paravana i situacija,
– osnovno izvođenje operacija u urbanim okolinama,
– koreografija grupnih akcija (praćenje osobe, neprimjetnost) izvedenih u javnom prostoru.

Tijekom dva dana sudionici će proći niz osnovnih i naprednih vježbi. Većina vježbi izvodi se neprimjetno i nenajavljeno u javnom prostoru. Radionica je otvorena grupama od po 20 sudionika.

Obavještajne agencije instrumenti su ratovanja. Njihove metode možda nisu usmjerene na velike brojeve ljudskih žrtava (uzmimo kao primjer Hladni rat, zlatno doba obavještajnog djelovanja, koji je u usporedbi s drugim ratnim razdobljima sličnih razmjera imao relativno mali broj žrtava), no jednako su umiješane u razne sukobe. Cilj je ove radionice preispitati, staviti u novi kontekst te preuzeti te vještine i metode i pronaći za njih nove, mirnodopske upotrebe.