Najavljujemo

V. Barić: HRVATSKI PUNK I NOVI VAL 1976-1987 / promocija knjige + koncert Trobecove krušne Peći

23.10. u 19:00, Teatar &TD,

JELENA BLAGOVIĆ / GORAN TRBULJAK - Svaki je umjetnik za sebe, svi zajedno nikad - izložba

23.10. u 10:00, Galerija SC,

JELENA BLAGOVIĆ / GORAN TRBULJAK - Svaki je umjetnik za sebe, svi zajedno nikad - izložba

25.10. u 12:00, Galerija SC,

O. Frljić: MRZIM ISTINU!

26.10. u 20:00, Teatar &TD - Velika,

JELENA BLAGOVIĆ / GORAN TRBULJAK - Svaki je umjetnik za sebe, svi zajedno nikad - izložba

26.10. u 12:00, Galerija SC,

C. Boe: Okus gladi- projekcija

26.10. u 20:00, MM Centar,

O. Frljić: MRZIM ISTINU!

27.10. u 20:00, Teatar &TD - Velika,

DOKUMENTARNI FILMOVI KRSTE PAPIĆA

27.10. u 20:00, Kino Forum,

JELENA BLAGOVIĆ / GORAN TRBULJAK - Svaki je umjetnik za sebe, svi zajedno nikad - izložba

27.10. u 12:00, Galerija SC,

I. S. Turgenjev: MJESEC DANA NA SELU

28.10. u 20:00, Teatar &TD - Polukružna,

JELENA BLAGOVIĆ / GORAN TRBULJAK - Svaki je umjetnik za sebe, svi zajedno nikad - izložba

28.10. u 12:00, Galerija SC,

C. Boe: Okus gladi- projekcija

28.10. u 20:00, MM Centar,

CIGULI MIGULI -projekcija

29.10. u 20:00, Kino Forum,

I. S. Turgenjev: MJESEC DANA NA SELU

29.10. u 20:00, Teatar &TD - Polukružna,

Austrijska avangarda - G. Deutsch: Shirley - Vizije stvarnosti- projekcija

29.10. u 20:00, MM Centar,

I. S. Turgenjev: MJESEC DANA NA SELU

30.10. u 20:00, Teatar &TD - Polukružna,

TKO PJEVA, ZLO NE MISLI- projekcija

30.10. u 20:00, Kino Forum,

VUK SAMOTNJAK - projekcija

31.10. u 20:00, Kino Forum,

L. I. Chung: MINARI- projekcija

05.11. u 20:00, Kino Forum,

L. I. Chung: MINARI- projekcija

06.11. u 20:00, Kino Forum,

L. I. Chung: MINARI- projekcija

07.11. u 20:00, Kino Forum,

L. I. Chung: MINARI- projekcija

12.11. u 20:00, Kino Forum,

L. I. Chung: MINARI- projekcija

13.11. u 20:00, Kino Forum,

L. I. Chung: MINARI- projekcija

14.11. u 20:00, Kino Forum,

About Student centre Zagreb

Student Centre Zagreb was founded in 1957 and now is a multi-functional space in the heart of the city. SC works on improving student living standard on all levels and in cultural activities, through its Department of culture - Culture of Change it organises and produces shows, performances, conferences and workshops in the fields of music, film, visual arts, theatre, radio. The main goal of SC is to create innovative, economic and educational frameworks of cultural production in order to influence cultural practices in Croatia and internationally. Theatre production is manifested in SC’s own theatre - Teatar &TD, founded in the 1960’s, as the opposition to the classical theatres. &TD is not limited by genres and stylistic criteria, which opens up the possibility of establishing new production aesthetics and contemporary forms of co-production, post production and collaboration.

Zadnja izmjena: 09. Svibanj 2017. u 12:00

Kultura promjene

Znanost je IN: 'Vaše dijete – supergenijalac?'

STU.
14
Čet
14. Studeni 2013.
Četvrtak u 18:00
MM Centar — Ulaz slobodan


Znanost je IN
Otvoreno o 'supergenijalcima', znanstvenoj komunikaciji i ulaganjima

Naši gosti su renomirani stručnjaci s iskustvom u praksi koji se ne boje 'nezgodnih' pitanja, a da se rasprava zahukta sigurno će pomoći i posebni gosti komentatori te pomno odabrani moderatori događanja, brojni video prilozi, provokativni skečevi i gosti iznenađenja.

Udruga Profesor Baltazar u suradnji s Institutom Ruđer Bošković (IRB) i projektom 'Znanstveni edukativno-zabavni centar' (ZEZ)  te pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) i Sveučilišta u Zagrebu (UNIZG), a uz potporu Kulture promjene Studentskog centra organizira ciklus otvorenih rasprava i radionica iz područja znanstvene komunikacije i problematike koja se odnosi na uspješno provođenje projekata popularizacije znanosti, a sve pod nazivom 'Znanost je IN!'. Što smo to zakuhali i zašto je 'Znanost IN' javnost će moći provjeriti već na prvom događanju 14.11.2013. s početkom u 18.30 sati u MM centru SC-a u Zagrebu, Savska 25, kad se bavimo temom 'Vaše dijete – supergenijalac?'

Cilj projekta 'Znanost je IN' jest osvijestiti probleme koji se vežu uz obrazovanje i znanost, s posebnim naglaskom na komunikaciju znanstvenih sadržaja i tema, ukazati na probleme koji nastaju uslijed nepostojanja nacionalnog programa za rad s nadarenom djecom i mladima te budućih stručnjaka u području popularizacije znanosti te osvijestiti potrebu ulaganja u darovite pojedince od najranije dobi, programe i stručnjake.

Otvoreno o tzv. supergenijalcima, znanstvenoj komunikaciji i ulaganjima

Projekt 'Znanost je IN' predstavlja kombinaciju javnih rasprava i svojevrsnih radionica-druženja 'jedan na jedan' s inozemnim stručnjacima iz raznih područja koja su važna u popularizaciji tj. promociji znanosti. Projekt obuhvaća ukupno četiri tematska bloka od kojih je prvi već realiziran početkom travnja i to kao okrugli stol 'Popularizacija znanosti – zašto je Hrvatska treba?

Budući da su zaključci koji su doneseni na Okruglom stolu otvorili nove teme iz područja popularizacije znanosti, znanstvene komunikacije, obrazovanja djece te suradnje znanosti i gospodarstva, odlučili smo dijagnosticiranu problematiku uz pomoć hrvatskih i inozemnih stručnjaka, raspraviti u okviru otvorenih diskusija i radionica prema sljedećem programu:

14.11.2013. Vaše dijete – supergenijalac?

28.11.2013. Znanstvena komunikacija kao kolegij ili studij

12.12.2013. Gospodarstvo i popularizacija znanosti


Interaktivne rasprave, gosti iznenađenja i nezgodna pitanja

Želja je organizatora da projekt 'Znanost je IN' ne bude samo još ciklus rasprava u nizu stoga smo razradili interaktivni koncept kojim ćemo omogućiti praćenje većine događanja u živo putem video prijenosa te aktivno uključivanje u raspravu putem društvenih mreža organizatora.

Naši gosti su renomirani domaći i strani stručnjaci s potrebni znanjem i iskustvom u praksi koji se ne boje 'nezgodnih' pitanja, a da se rasprava zahukta sigurno će pomoći i posebni gosti komentatori i pomno odabrani moderatori događanja, brojni video prilozi, provokativni skečevi i gosti iznenađenja.


Nadareno dijete ili 'kvaka 22'

Što smo to zakuhali i zašto je 'Znanost IN' možete provjeriti već na prvom događanju 14.11.2013. kad se bavimo prvom temom 'Vaše dijete – supergenijalac?'

Naime, roditelji ponekad znaju primijetiti da je njihovo dijete živahno, lako uči, pokazuje strastvenu zainteresiranost za pojedine teme pa enciklopedijski proučava crkvena zvona ili može nabrojati sve tehničke specifikacije automobila ili je pak u stanju satima govoriti o slavnim izumiteljima i njihovima otkrićima, bez teškoće rješava matematičke probleme ili pokazuje nevjerojatan interes i talent za glazbu. Je li riječ samo o izuzetno zainteresiranom djetetu ili je ipak riječ o nadarenom djetetu? Kome roditelj odlazi kada sumnja da ima nadareno dijete i što kad se ta darovitost utvrdi? Kako ga poticati? Kako ne pretjerivati? Koje su sve zamke na koje roditelj može naići te postoji li uopće nacionalni program za brigu o darovitoj djeci - samo su neka od pitanja kojima ćemo se baviti.

Naši gosti su: prof. dr. sc. Neven Budak, posebni savjetnik predsjednika Vlade za znanost i voditelj Nacionalnog operativnog tijela za izradu strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije, prof. dr. sc. Nenad Judaš, profesor na Kemijskom odsjeku Prirodoslovno - matematičkog fakulteta u Zagrebu i dugogodišnji popularizator i komunikator znanosti te dr. sc. Nina Pavlin-Bernardić, docentica na Odsjeku za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Posebna gošća je Sunčica Findak, dugogodišnja urednica redakcije za školstvo i znanost na HRT-u, inače po struci pedagog, trenutno na HTV-u uređuje emisiju INDEX, a raspravu će zakuhati u svom posebnom stilu znanstvenika na eteru - Bojan Markičević, dugogodišnji znanstveni komunikator i urednik emisije Znanost na eteru Radija Student.

 

KORISNE POVEZNICE:

Web: http://zez.hr/znanost-je-in/
FB: https://www.facebook.com/irb.hr ;  https://www.facebook.com/zezhr
Okrugli stol: http://www.irb.hr/O-IRB-u/Za-medije/Okrugli-stol-Popularizacija-znanosti-zasto-je-Hrvatska-treba
http://www.irb.hr/O-IRB-u/Za-medije/Od-popularizacije-znanosti-do-konkurentnosti-gospodarstva
http://www.irb.hr/O-IRB-u/Za-medije/Popularizacija-znanosti-moze-pomoci-hrvatskom-gospodarstvu