Kultura promjene

EDU&TD: Radionica koreografske improvizacije s Rosalind Crisp (AU)

- petodnevni uvod u virtuoznost pažnje i inteligenciju tijela -

Od 20. do 24. studenog, prijave do 18. studenog (više pod opširnije na dnu teksta). Facebook event.

Dragi svi, zbog velikog interesa koji vidimo na društvenim mrežama, te s obzirom na to da se radi o jako kvalitetnoj umjetnici koja u Hrvatsku dolazi voditi radionicu prvi put, želimo da što više ljudi, bez obzira na financijske mogućnosti, može sudjelovati. Stoga smo malo razmišljali i domislili se! Za grupe od minimalno 3 ljudi koji se zajedno prijave, dajemo popust od 30%, pa je cijena po osobi 350 kn, umjesto regularnih 500 kn. Bitno je samo da nam se zajedno prijavite na edukultura.sc@gmail.com do 18.11. u 18 sati. Ponuda ne vrijedi za međunarodne polaznike.

Praksa koreografske improvizacije koju podučava Rosalind Crisp nudi plesnim umjetnicima praktične alate kako bi obratili pažnju na čin plesanja i konkretne načine generiranja, i percipiranja, pokreta iz bilo kojeg dijela tijela, u bilo kojoj brzini i na bilo kojem nivou, bilo kojom snagom i u bilo kojem smjeru, bilo kojeg trajanja... bilo kada.

Zagrijavanje se primarno fokusira na dah, angažiranje težine tijela, primjećivanje senzacija te svijesti o počecima – procesima pokreta u nastajanju. Ova metoda pripremanja tijela radi na ukidanju uhodanih (fiksiranih) puteva pokreta i dugotrajne napetosti te treniranju pažnje da bi se lako premjestila u različite dijelove tijela.

(foto Anna Sole)

Rosalind tada uvodi nekoliko konkretnih alata za primjećivanje i generiranje pokreta iz bilo kojeg dijela tijela. Ovo su motori za generiranje pokreta iz specifičnih koreografskih fokusa, kao na primjer, «pojačavanje, smanjivanje ili zadržavanje prostora između dva dijela tijela», ili «premještanje oblika kroz prostor». Ovakav rad istražuje se kroz kontakt i rad s partnerom te individualno.

Ovi su alati prvenstveno zamišljeni kako bi plesače usmjeravali u stvaranju pokreta. Kontinuiranom praksom, oni informiraju i plesačev proces odlučivanja, ostavljajući traga na njegovoj/njezinoj percepciji, postajući načinima osvještavanja oblikovanja/koreografije pokreta. To su konkretni alati kako bi se obratila pažnja na čin plesanja i pružila široka paleta načina da počnemo primjećivati i zanimati se za konstantnu promjenu stvari. Kao praksa, koreografska improvizacija može odvratiti plesača od njegovih/njezinih uobičajenih puteva pokreta, povećati opseg izbora pokreta, i postaviti ih čvršće u sadašnjost. Ona kontinuirano dekonstruira i rekonstruira ono što plesanje jest.

Kad : 20-24.11.2015.

20.11. 17:30-21:30h te 21-24.11. 10-16h

Gdje : Kino SC, Studentski centar u Zagrebu, Savska cesta 25, Zagreb

Voditeljica radionice: Rosalind Crisp (AU)

Za koga : Radionica je namijenjena studentima i profesionalnim umjetnicima - svima onima kojima je u središtu zanimanja pokret, bio on/a plesač/ica, koregraf/kinja, performer/ica, glumac/ica ili entuzijast/kinja.

Participacija: 500 kn (1150 kn za međunarodne studente)

Prijave s kratkim životopisom, kratkim motivacijskim pismom i kontaktom (mobitel i e-mail) primaju se na edukultura.sc@gmail.com do 18. studenog, u 18h.

Rosalind Crisp odrasla je u Australiji. Trenirala je balet na Victorian Ballet School (Melbourne) prije nego što je studirala Body-mind centering® i Kontakt improvizaciju na European Dance Development Centreu u Arnhemu, u Nizozemskoj 1991. Osnovala je  Omeo Dance Studio u Sydneyju, koji je prostor za koreografsko istraživanje već deset godina. Dobitnica je mnogih nagrada uključujući i stipendiju Australia Councila. Od 2004–2012. bila je koreografska asistentica za Atelier de Paris - Carolyn Carlson u Parizu. Njezini radovi predstavljeni su u Francuskoj, Njemačkoj, Finskoj, SAD-u i Australiji. Surađuje sa i koreografira i za druge kompanije poput: Two Fish Berlin, Art Stations Foundation Poland, Laban Centre London, HZT Inter-University Berlin i VCA University of Melbourne, gdje je počasna znanstvena novakinja, te predaje diljem Europe i Australije.

www.omeodance.com

d a n s e https://www.youtube.com/watch?v=Dn7OfTwKZS0

no one will tell us... https://www.youtube.com/watch?v=UQI0tLE5BCI

Radionica se realizira u sklopu projekta Edukultura SC Kulture promjene Studentskog centra, uz potporu Ministarstva kulture RH i Ureda za kulturu, obrazovanje i sport Grada Zagreba.

Zadnja izmjena: 16. Studeni 2015. u 21:01

EDU&TD - Radionica fascijalne pulsologije s Florence Augendre u Zagrebu

Radionica je namijenjena  plesačima, izvođačima, glumcima, ali i svima onima koje zanima svjesni pristup pokretu i tijelu!

10-14. rujan, Studentski centar, Zagreb.

Tijekom petodnevne intenzivne radionice, Florence Augendre će predstaviti i predložiti praktičnu uporabu principa fascijalne pulsologije i Body-Mind Centeringa kroz pokret i plesne prakse. Fascijalna pulsologija se odnosi na metodu koja se usredotočuje uglavnom na mekoću dodira i ispituje pokretljivost vezivnih tkiva. Kroz ovu praksu, istraživat ćemo našu percepciju kao ključ svjesnosti za bolje razumijevanje budnosti živčanog sustava. Istraživanje različitih fizioloških sustava kao i naša vlastita iskustva bit će integralni dio istraživanja tjelesnog pokreta. Pojačavajući razne kvalitete naše prisutnosti otkrivat ćemo snagu fizioloških funkcija te svjesniji izraz našeg plesa. Sukladno tome, doživljavat ćemo glas kao produžetak disanja. Istraživat ćemo odnos pokreta spram geste, glazbe i izričaja kako bi zajedno konstruirali autonomnu i kolektivnu svijest, osjećaj arhitekture u vremenu i prostoru, koristeći spontanu kompoziciju za gradnju odnosa sa drugim(a) u prostoru.

Facebook event.

Florence Augendre je samostalna umjetnica koreografije, autorica, istraživačica te izvođačica koja je svoj rad razvila u raznim umjetničkim područjima kao što su kazalište, film, suvremeni ples, opera i vizualne umjetnosti. Polazište njenog rada pretpostavlja kreativnost kao vlastito iskustvo, otkrivajući dubinsko biće te slojevitost naše fizičke konstitucije. Florence je studirala Body-Mind Centering (BMC) pod mentorstvom Vere Orlock te sa Bonnie Bainbridge-Cohen kroz seriju masterclassova. Florence je ujedno i certificirani praktičar fascijalne pulsologije (Christian Carini). Od 1993. djeluje u Bruxellesu gdje surađuje sa brojnim umjetnicima: Wim Vandekeybusom, Meg Stuart, David Hernandezom, austrijsko njemačkom grupom Labor GRAS, Johanne Daunier/Jim Clayburgs, Brice Lerouxom, Lance Griesom (N.Y.), Steve Paxtonom, Lisom Nelson, Label Cedanom, Olgom de Soto, Fabrice Ramalingom, Félicette Chazerand, Koen Augustijnen, Les Ballets C de la B, Michèle Noiret, François Brice, Quanta Art/Project, kolektivom Les Ineluctables, Belgium team documentary kolektivom IDOCDE. Trenutno surađuje sa slovenskom umjetnicom Malom Kline.

Vrijeme: 10.09.2015.-14.09.2015. od 10 do 14h.

Mjesto: Studentski centar, Savska 25, Zagreb

Cijena radionice: 450 kn / studenti, nezaposleni: 350 kn

Rok prijave: je do 8.09.2015.

Kontakt:

Adriana Josipović

e-mail: adriana.josipovic@gmail.com

+38598218189

Broj polaznika je ograničen.

Radionica je dio programa 'Edukultura SC' Kulture promjene Studentskog centra Sveučilišta u Zagrebu koji se realizira uz potporu Ministarstva kulture RH i Gradskog ureda za kulturu, obrazovanje i šport.

www.sczg.unizg.hritd.sczg.hr

Zadnja izmjena: 18. Kolovoz 2015. u 20:36

EDU&TD - Radionica glasa i tijela po metodi Zygmunta Molika u Kinu SC!

Pozivamo svakog od sudionika da otkrije i eksperimentira njegov/njezin glasovni identitet kroz istraživanje tijela i glasa.

Radionica glasa i tijela po metodi Zygmunta Molika , a pod vodstvom glumca, kazališnog redatelja i pedagoga Jorgea Parentea, održat će se od 25. do 29. studenog u Kinu SC. Prijave s kratkim životopisom i motivacijskim pismom treba poslati na e-mail  edukultura.sc@gmail.com do 20. studenog u ponoć.

Radionica je namijenjena profesionalnim glumcima, pjevačima, ali i široj javnosti. Radi se o intenzivnoj i praktičnoj formaciji gdje će sudionici tijekom pet dana istraživati pjevni i govorni glas fokusirajući se na vezu između pokreta, disanja i glasa. Svaki sudionik treba naučiti tekst i pjesmu koje će istraživati tijekom radionice.

Radionica se sastoji od:

a)     *učenja i vježbanja abecede definiranih fizičkih akcija (akcija koje obuhvaćaju cijelo tijelo i aktiviraju glasovne impulse)

b)    * individualnog i kolektivnog istraživanja glasa

c)    * individualne primjene naučenih principa kroz rad na tekstu ili pjesmi

Radionica će biti bazirana na „fizičkim akcijama“ koje je kreirao i razvio profesionalni glumac, pedagog i jedan od suosnivačaLaboratory Theatre of Grotowski - Zygmunt Molik (1930.-2010.). Bio je voditelj glasovnih treninga na Laboratory Theatre of Wroclaw (Poljska), pod vodstvom Jerzya Grotowskog.

Otvarajući sebe zahvaljujući specifičnim i vrlo preciznim „fizičkim akcijama“, naziva „abeceda tijela / Body Alphabet“, rad se nastavlja vidom improvizacije tijekom koje sudionici povezuju elemente „abecede tijela“ sa svojim osobnim pričama. Ono što u tom procesu izranja drugačija je rezonanca, neočekivana i nepredvidljiva - izvor vibracije tijela. Istražuje se i usklađuje dah te pokret kako bi služili glasu (tekstu i pjevanju). Cilj radionice je pričati kao da pjevamo i pjevati kao da pričamo, odnosno pronaći cjelinu između dubine istraživanja i lakoće izvršenja te ujediniti potrebu za i radost izvedbe.

Jorge Parente svoj pristup edukaciji bazira na golemom pedagoškom i umjetničkom naslijeđu rada sa Zygmuntom Molikom. Nakon duge suradnje s Molikom, glumac, kazališni redatelj i pedagog Jorge Parente počinje razvijati program treninga koji prenosi metodu Zygmunta Molika novim generacijama umjetnika u Brazilu, Engleskoj, Francuskoj, Poljskoj, Portugalu i Tajlandu.

Zoe Ogeret je glumica s dugogodišnjim iskustvom rada sa Zygmuntom Molikom.

jorgeparente.com

Voditelj: Jorge Parente (PT); Asistentica: Zoé Ogeret (FR)

Kad: 25.-29.11.2014., 14:00-19:00

Gdje: Kino SC

Za glumce, pjevače, plesače, glazbenike i sve koji imaju želju pjevati.

Kotizacija: 350 kn / 300 kn studenti

Radionica je dio programa 'Edukultura SC' Kulture promjene Studentskog centra Sveučilišta u Zagrebu koji se realizira uz potporu Ministarstva kulture RH i Gradskog ureda za kulturu, obrazovanje i šport.

www.sczg.unizg.hritd.sczg.hr

Zadnja izmjena: 06. Studeni 2014. u 10:42

EDU&TD: Radionica i lab glasa i pjevanja s Anne-Marie Blink (NL)!

Pjevanje se oduvijek veže s dubokim emocijama. Upravo izražavanje naših emocija čini pjesmu osobnom i dirljivom budući se naše tijelo ponovno spaja s pjevanim emocijama. Kad smo pronašli pjesme koje nas dodiruju, tražit ćemo način da ih povežemo s našim osjećajima kako bi mogli pjevati koristeći cijeli tjelesni, vokalni i emocionalni aparat. Istraživat ćemo glas kao energiju vibracije, emociju. Radeći na relaksaciji i dahu dovest ćemo glas u dublje stanje u tijelu gdje emocije slobodno struje, a pjesma pronalazi svoj identitet.

Kad: 02-06.03. od 10 do 16 sati = radionica & 07. i 08.03. od 10 do 18h = lab
Gdje: Polukružna dvorana Teatra &TD (Studentski centar u Zagrebu, Savska 25)
Voditeljica radionice: Anne-Marie Blink (NL)
Participacija: 500 kn = RADIONICA te 385 kn = LAB.

Prijave s vašim kratkim životopisom, motivacijskim pismom i kontaktom (mobitel i e-mail) primaju se naedukultura.sc@gmail.com do 22. veljače u ponoć.

 

RADIONICA

Što je s nježnošću? podnaslov je ove radionice glasa i pjevanja koja vas poziva da kroz pet dana istražite stvarne kvalitete nježnosti. U našoj se kulturi nježnost i ljubav najčešće povezuju s odnosom roditelja i djece. Taj se svijet čini topao i podržavajući, izražavajući duboke osjećaje ljubavi, ali za mnoge stvarnost je potpuno drugačija. U fizičkim i glasovnim vježbama susret ćemo s osobnom poviješću svog tijela i glasa te ćemo kroz njih pokušati otkriti nježnost prema sebi, svom glasu ali i prema partneru i/ili grupi. Istražujući, izražavajući se, pozivajući i pjevajući o temi koja je toliko bliska našem srcu povezat ćemo se ne samo s našom osobnom poviješću već i s poviješću naših predaka. U povijesti čovječanstva nježnost i ljubav često su povezane s nasiljem. Dovoljno je zamisliti majku koja drži bolesno dijete suočena s nasiljem bolesti ili rata ili dvoje ljubavnika suočenih s nasiljem rastanka. Prva dva dana biti će posvećena vježbanju nježnosti kroz vježbe otvaranja tijela i glasa te pjevanja. Posljednja tri dana, pozivamo vas da donesete pjesme (ako netko želi raditi na pokretu ili tekstu također je moguće) po svom izboru. Kroz cijelu radionicu pjevat će se pjesme u čijoj je srži pitanje nježnosti. Razmislite o uspavankama ili ljubavnim pjesmama iz svih krajeva svijeta.


VOKALNI LAB

U intenzivnom radu od 8 sati dnevno, dublje ćemo istraživati pitanja koja smo pronašli u sebi te u radu na netoj završenoj radionici. Ovaj rad otvoren je za sve koji su s Anne-Marie radili bar jednom, ili još bolje, više puta. Intenzivan rad uključivati će zanimljive pjesme, rad s tijelom te istraživanje primitivnog glasa i pjevanja. 
Radionicu vodi Anne-Marie Blink (www.andereklank.nl). Voditeljica koristi „primitivni glas“ kako bi otvorila glas i dala polaznicima mogućnost da upoznaju cijelo tijelo i njegove potpune vokalne mogućnosti. Anne-Marie radi kao instruktorica glasa, voditeljica nekoliko zborova, pjevačica različitih stilova i održava radionice u Belgiji, Engleskoj, Francuskoj, Nizozemskoj, Sloveniji, SAD-u i drugdje. Završila je Glas i didaktiku podučavanja i dirigiranja na konzervatoriju. Pohađala je mnoge tečajeve iz područja glasa, emocija i glazbe svijeta (world music). Također, koristi glas i pjevanje u terapeutske svrhe.
Radionica je namijenjena studentima i profesionalnim umjetnicima, odnosno svima onima kojima je u središtu zanimanja izvedba i izražajne mogućnosti izvođača, bio on/a muzičar/ka, kazalištarac/ka, vizualac/ka, performer/ica ili glasovni/a entuzijast/kinja.

Ponesite ugodnu odjeću u kojoj se možete slobodno kretati i rastezati, tople čarape i bocu vode. 

Radionica se realizira u sklopu projekta Edukultura SC Kulture promjene Studentskog centra, uz potporu Ministarstva kulture RH i Ureda za kulturu, obrazovanje i sport Grada Zagreba.

Zadnja izmjena: 17. Veljača 2015. u 11:38

Besplatna radionica „Stvarajući kustoske smjernice za Francuski paviljon“ s nizozemskom kustosicom Joannom van der Zanden u SC-u

Besplatna radionica „Stvarajući kustoske smjernice za Francuski paviljon“ s nizozemskom kustosicom Joannom van der Zanden u SC-u!

Nakon što je godinama bila zatvorena, a posljednjih i renovirana, impresivna kružna građevina, znana kao Francuski paviljon, uskoro otvara vrata. Prema pravilima obnove Paviljon će zadržati svoju originalnu namjenu izložbenog prostora, uz mogućnost udomljavanja i drugih javnih događaja kao što su predavanja, promocije, rasprave i izvedbeni performansi.

Ipak, kružna građevina izazovna je arhitektonska struktura u kojoj bi mogli nastati potpuno novi projekti! Kultura SC-a istražuje kustoske smjernice koje bi, unutar programa Kulture promjene, započele novu priču u povijesti Francuskog paviljona.

Ova radionica provest će nas kroz različite kulturalne topologije koje bi mogle dobro funkcionirati unutar (ovog) prostora. Koje su prednosti, a koji nedostaci ovakvog prostora? Kako povezati povijesno značenje prostora sa suvremenim kulturnim i umjetničkim kretanjima?

Uz to, tematski, koji je mogući glavni fokus za Francuski paviljon? Može li postati središte novih kustoskih smjerova i kojih smjernica? Kako organizirati i komunicirati program? I kako, unutar postojećih struktura, povezati Francuski paviljon s regionalnim i internacionalnim umjetničkim centrima?

Veliki izazov ove radionice prvo je zamisliti što bi se sve moglo desiti u ovom prostoru, a onda i ispitati ideju u stvarnosti.

Radionica je otvorena sudionicima iz različitih područja. U sklopu radionice razgovarat ćemo i o konkretnim specifičnostima same građevine, njenoj povijesti i pružiti uvid u niz različitih kustoskih programa u svijetu.

Kustosica: Joanna van der Zanden (NL)
Prostor: Francuski paviljon i Klub Studentskog centra u Zagrebu, Savska 25, Zagreb
Datumi: 6.-8.12.2013. 
6.12. 15:00-20:00

7.12. 10:00-18:00 (pauza od 12:30-13:30)

8.12. 11:00-19:00 (pauza od 13:00-14:00)

Broj polaznika je ograničen na 15 stoga se s kratkim CV-ommotivacijskim pismom na hrvatskom jeziku prijavite na edukultura.sc@gmail.com do 3.12.2013. u ponoć.

 

Joanna van der Zanden (NL) trenutno radi kao nezavisna kustosica i kreativna direktorica na interdisciplinarnim dizajnerskim projektima. Do siječnja 2010. bila je umjetnička direktorica Platforme 21, inkubatora za novi dizajn centar u Amsterdamu, gdje je započela poznate projekte poput Platform21 = Hacking IKEA i Platform21 = Repairing. Posebno ju zanimaju novi kulturni formati koji širu javnost involviraju u kustoske procese istraživanja i stvaranja. Njezino je mišljenje da bi kulturni centri trebali funkcionirati kao katalizatori stimulacije kritičkog i kreativnog mišljenja. Redovna je profesorica i predavačica, putuje svijetom i čudno je optimistična.

Radionica je dio programa ‘Edukultura SC’ koji se realizira uz potporu Ministarstva kulture RH i Gradskog ureda za kulturu, obrazovanje i šport Grada Zagreba.

 

Zadnja izmjena: 26. Studeni 2013. u 23:06

EDU&TD - Kontrapunkt: O kompoziciji i izvođenju imidža (Mala Kline)

17.-20. veljače / 10-15 sati / EDU&TD - Kontrapunkt: O kompoziciji i izvođenju imidža @ polukružna dvorana Teatra &TD / Voditeljica radionice: Mala Kline

Radionica se temelji na istraživanju različitih alata i pristupa koji omogućuju stvaranje vlastitih samostalnih radova. Koristimo se tehnikama i principima slikovnih prikaza i snova i primjenjujemo ih na vlastiti rad u fizičkom kazalištu. Kao polazište uzimamo imidže iz mitologije i tražimo osobne odgovore na specifične teme koje lociramo u ovom kontekstu. S jedne strane radimo s imidžima koji se otvaraju kroz naša tijela. Istražujemo ih kroz pokret, glas i tekst. S druge strane pokušavamo kreirati akcije koje su odgovor, ali i refleksija trenutnih socio-političkih pitanja svijeta u kojem živimo. Tako stvaramo kratke partiture akcija s kojima se zatim igramo, slažemo ih jedne na druge i jedne uz druge čime svatko stvara svoj vlastiti samostalni rad.

Opširnije

Zadnja izmjena: 07. Veljača 2012. u 11:46