About Student centre Zagreb

Student Centre Zagreb was founded in 1957 and now is a multi-functional space in the heart of the city. SC works on improving student living standard on all levels and in cultural activities, through its Department of culture - Culture of Change it organises and produces shows, performances, conferences and workshops in the fields of music, film, visual arts, theatre, radio. The main goal of SC is to create innovative, economic and educational frameworks of cultural production in order to influence cultural practices in Croatia and internationally. Theatre production is manifested in SC’s own theatre - Teatar &TD, founded in the 1960’s, as the opposition to the classical theatres. &TD is not limited by genres and stylistic criteria, which opens up the possibility of establishing new production aesthetics and contemporary forms of co-production, post production and collaboration.

Zadnja izmjena: 09. Svibanj 2017. u 12:00

apap
Re-Imagine Europe
Re-Imagine Europe

Kultura promjene

Gazing and Dancing / Gledanje i plesanje

Naš cilj je razviti europski projekt oko koncepta usredotočenog pogleda, u pristupu koji objedinjuje istraživački rad i koreografsku perspektivu.

Projekt će okupiti umjetnike, znanstvenike i organizacije iz raznih zemalja, s ciljem umrežavanja njihovih vještina i prakse. Stremit će k tome da bude plodna platforma za razmjene, konfrontacije i eksperimente, pravi laboratorij razvoja raznih ideja

U suvremenom kontekstu europske krize, važno je učvrstiti veze, tražiti nove oblike suradnje i interakcije. Dakle, moramo naučiti kako baciti pogled na naše susjede i njihove kulture. Europska dimenzija snažan je indikator u okviru tog preispitivanja. Naš koncept usredotočenog gledanja je ključan za ostvarivanje pravog međukulturalnog dijaloga.

 

Čini li se moguće razmotriti usredotočeno gledanje u plesu kao još jedan oblik dijaloga među različitim kulturama i europskim građanima?

Uzimajući tijelo kao predmet i sredstvo istraživanja, čin plesanja briše sve jezične barijere i olakšava razmjenu. Ples može doživjeti bilo koja osoba na svijetu. Međutim, zanimljivo je razmišljati o načinu na koji promatramo ples unutar nekog konteksta, istražiti uplive kulturnih, društvenih i generacijskih čimbenika na recepciju koreografskog djela.

Iz ove perspektive, plesanje je dobro odabran medij za dijalog.

Mille Plateaux Associés (Francuska), Studentski centar u Zagrebu (Hrvatska) i Frenák Pál Társulat (Mađarska) ujedinit će se na međukulturalnoj razini u svrhu razvijanja teoretskog i praktičnog pristupa konceptu usredotočenog pogleda.

--

U izvedbenim umjetnostima čin gledanja je centralan: publika prvenstveno gleda što se događa na pozornici, često nauštrb ostalih osjetila. Čin usredotočenog gledanja jedan je od važnijih u životu pojedinca.

Kakva je kulturalna dimenzija pogleda na grad u kojem živimo? Pogleda na grad kojim prolazimo?

Također, kakva je kulturalna dimenzija usredotočenog pogleda u predstavi? Kada stvaramo predstavu? U kojem je odnosu pogled umjetnika s pogledom publike?

Veze između umjetnika i lokalne populacije bit će važan element ovog projekta. Važna će se razmjena uspostaviti između sudionika, lokalne publike i umjetnika iz različitih europskih zemalja uključenih u projekt.

Svaki će događaj biti prilika za miješanje kultura i susreta umjetnika, kulturnih radnika i stanovnika koji će interaktivno biti uključeni u ovaj projekt.

Ideja je usmjeriti se na koncept usredotočenog pogleda te pronaći drugačije načine međusobnog gledanja.

Datumi:

Zagreb, Studentski centar, 5. 11. 2013.

Prvi sastanak

Zagreb, Studentski centar, 8 – 14. 1. 2014.

(Usredotočeno)gledanje (usredotočenog) pogleda?

Vitry-sur-Seine, La Briqueterie, 31.3. – 5.4. 2014.

Pomak pogleda

Beograd, Stanica, 9. – 11. listopada, 2014.

Usredotočeni pogled na plesne stilove

Budimpešta, Pal Frenak Tarsulat, 16. – 22. veljače, 2015.

Pogled na neurone

Paris, Micadanses, 21. i 22. listopada, 2015.

Gledajući plesom

Uskoro opširnije!

Zadnja izmjena: 03. Prosinac 2013. u 12:57