About Student centre Zagreb

Student Centre Zagreb was founded in 1957 and now is a multi-functional space in the heart of the city. SC works on improving student living standard on all levels and in cultural activities, through its Department of culture - Culture of Change it organises and produces shows, performances, conferences and workshops in the fields of music, film, visual arts, theatre, radio. The main goal of SC is to create innovative, economic and educational frameworks of cultural production in order to influence cultural practices in Croatia and internationally. Theatre production is manifested in SC’s own theatre - Teatar &TD, founded in the 1960’s, as the opposition to the classical theatres. &TD is not limited by genres and stylistic criteria, which opens up the possibility of establishing new production aesthetics and contemporary forms of co-production, post production and collaboration.

Zadnja izmjena: 09. Svibanj 2017. u 12:00

apap
Re-Imagine Europe
Re-Imagine Europe

Kultura promjene

Kultura promjene | 11. Lipanj 2018. u 12:53

Ratovi stilova za kraj 4. sezone Kratkih slika

Kratke slike svoju četvrtu sezonu završavaju 14. lipnja u 19:30 u MM centru projekcijom kultnog dokumentarnog filma Ratovi stilova (Style Wars, r. Tony Silver, 1983.) koji donosi portret  njujorške ulične kulture ranih 80-ih, razvoja hip-hopa i grafita.


To je filmski zapis zlatnog doba mladenačke kreativnosti koja je eksplodirala iz grada u krizi. Film je uhvatio duh njujorških podzemnih željeznica koje su bile glavno igralište uličnih umjetnika, ali i bojno polje i spektakularno umjetničko platno. S druge strane bojišnice stajali su gradonačelnik Edward Koch i policija koji su mlade umjetnike svim snagama pokušali zaustaviti smatrajući ih najvećim vandalima.Tu su bili i MC-jevi, DJ-i i brojni drugi umjetnici koji su tresli grad novim zvukovima i novim pokretima koji su redefinirali breakdance kao izvedbenu umjetnost. Film je premijerno prikazan na festivalu u Sundanceu 1984. na kojem je i osvojio glavnu nagradu za najbolji dokumentarac. Originalno je snimljen na 16 mm vrpci, a 2011. je digitalno restauriran.

Nakon filma, povjesničarka umjetnosti Marta Kiš o filmu, grafitima, uličnoj umjetnosti  i stanju na današnjoj sceni razgovara s jednim od pionira i ikona hrvatskoga street arta Slavenom Kosanovićem Lunarom. Ulaz je besplatan.

Projekcija Ratova stilova ujedno je i dio festivala Velesajam kulture čiji je  ovogodišnji naglasak na street art umjetničkom izričaju koji se unutar Studentskog centra profilirao kao jedna od konstantnih točaka sastajanja kako umjetnika tako i publike.

Kratke slike su projekt posvećen inovativnim filmskim strujanjima, prateći tokove suvremene produkcije, ali i klasičnih ostvarenja koja su ostavila neizbrisiv trag na različite svjetske kinematografije. Program nastavljamo u rujnu, a u sezoni 2017./2018. kroz 4 programske cjeline prikazano je 69 filmova, od čega je 13 naslova premijerno prikazano u Hrvatskoj.

Ulaz na program je besplatan, a više informacija potražite na Facebook eventu https://goo.gl/TQmnLE i http://mmcentar.sczg.hr/