Alternative content

Sportska tribina - Mirko Filipović

Sportska tribina - Marin Čilić

Zadnja izmjena: 21. Svibanj 2015. u 11:45

UPISI U KNJIŽNICU

Upisi u knjižnicu i učionicu SC  i knjižnicu

„S.Radić" počinju 01.10.2014.

Za upis je potreban index i osobna iskaznica.

Upis je besplatan.

Radno vrijeme za upis je od 08-15h !


Studentski Centar

Kultura promjene | 21. Svibanj 2012. u 13:19

"Mrzim istinu" jedna od najnagrađivanijih predstava

Autorska predstava Olivera Frljića Mrzim istinu!, u izvedbi Ive Visković, Rakana Ruhsaidata, Ivane Roščić i Filipa Križana, daje nam uvid te rastvara unutarnje kompleksne odnose unutar autorove obitelji.

Predstava Mrzim istinu premijerno  je izvedena 26. svibnja 2011. i jedna je od najnagrađivanijih predstava u regiji.


Predstava je na prošlogodišnjoj dodjeli Nagrade hrvatskog glumišta bila nominirana u 7 kategorija, a osvojila je nagradu za najbolju dramsku predstavu u cjelini dok je Filip Križan dobio nagradu za najboljeg mladog glumca 2011.

Predstava Mrzim istinu na 26. Gavellinim večerima 2011. godine osvojila je nagradu "dr. Branko Gavella", a prema riječima žirija: "Po snazi kazališnog izričaja, radikalnosti dispozitiva koje razlaže, te jednostavnosti i prohodnosti procedure, predstava "Mrzim istinu" najavljuje jedno novo kazališno doba u kojemu radikalne autorske estetike uspijevaju pronaći istinski dijalog sa svim članovima kazališne zajednice."

Na ovogodišnjim 22. Marulićevim danima u Splitu osvojila je nagradu za najbolju predstavu u cjelini, a nagrađeni su i njeni glumci Filip Križan (za najbolju kreaciju), Ivana Rošćić i Rakan Rushaidat (za najbolje glumačko ostavarenje).

Žiri 22. Marulićevih dana dodijelio je nagradu „Marul“ predstavi „Mrzim istinu“ u sljedećim katerogijama, uz obrazloženja:

Nagrada za najbolju predstavu u cijelini:

Autentičan autorski projekt Olivera Frljića jedinstveni je kazališni događaj. Koristeći općepoznati obrazac obiteljske drame uz zanimljiva dramaturško-redateljska rješenja Oliver Frljić uspio je teatrom problematizirati takozvanu istinu otvarajući začuđujući kaleidoskop funkcija i značenja teatra kao takvog, a ujedno i naše recentne stvarnosti. Ta izvrsna predstava ne bi bila zasigurno moguća bez sudjelovanja izvođača koji su pridonijeli stvaranju te intrigantno-mnogoznačne predstave.

- Nagrada za najbolje glumačko ostvarenje Rakanu Rushaidatu:

Glumački izraz Rakana Rushaidata odiše modernim senzibilitetom u maniri minimalističkog hiperrealističkog izraza kojim istodobno ostvaruje volumen snažnog, dramskog udara.

Nagrada za najbolje glumačko ostavrenje Ivani Roščić:

Ivana Roščić u savršenom partnerskom suglasju s Rakanom Rushaidatom u istom kazališnom kodu ostvaruje vrlo specifičnu, vlastitu scensku prisutnost.

Čitetelji Slobodne Dalmacije, dodijelili su nagradu za najbolju kreaciju Filipu Križanu, uz obrazloženje:

Najbolji glumac ovogodišnjih Marulićevih dana je Filip Križan, mladi glumac koji u sebi nosi iznenađujuće veliku scensku energiju i izuzetnu senzibilnost, ali i izvanredan  osjećaj za mjeru. U sjajnoj predstavi „Mrzim istinu“ , iako suočen s  iznimno osjetljivim dramskim materijalom, Križan  je bez imalo patetike ili naglašenog teatraliziranja  uvjerljivo  i sugestivno odigrao  ovu kompleksnu ulogu nametnuvši nam nelagodni osjećaj voajerstva, kako prema Frljićevoj, tako i prema vlastitoj prošlosti i obitelji.

Na Međunarodnom festivalu Malih scena u Rijeci Mrzim istinu! osvojila je posebnu nagradu Veljko Maričić za kolektivnu glumačku igru. Odluku je donio stručni žiri u sastavu: Snježana Banović, Duška Stojanović Gild, Damir Orlić.

Na 19. Festivalu glumca Mrzim istinu! odnosi još jednu nagradu u kategoriji najbolje predstave u cjelini, kao i Rakan Rushaidat za najboljeg glumca, osvojio je nagradu Fabijan Šovagović.

Na XI. Festivalu BH Zenica Oliver Frljić nagrađen je u kategoriji nabolje režije, Rakan Rushaidat i Filip Križan za najbolje glumačko ostvarenje, a publika nagrađuje predstavu kao nabolju.

Sveučilište u Zagrebu - logotip