Alternative content

Sportska tribina - Mirko Filipović

Sportska tribina - Marin Čilić

Zadnja izmjena: 21. Svibanj 2015. u 11:45

UPISI U KNJIŽNICU

Upisi u knjižnicu i učionicu SC  i knjižnicu

„S.Radić" počinju 01.10.2014.

Za upis je potreban index i osobna iskaznica.

Upis je besplatan.

Radno vrijeme za upis je od 08-15h !


Studentski Centar

Kultura promjene | 12. Lipanj 2012. u 12:24

&TD u rezidenciji (APAP) – Irena Čurik & Silke Grabinger

Hrvatska kazališna redateljica i dramaturginja Irena Čurik od 12. do 24. lipnja, 2012. surađivati će s austrijskom plesačicom i koreografkinjom Silke Grabinger na razvoju novog desetminutnog kazališnog djela u sklopu druge edicije predstave “Versuchsperson Silke Grabinger”.

Silke Grabinger


Prva edicija iste predstave bavila se pronalaženjem novih načina rada sa dobro poznatim uzorcima koji postoje u polju plesa i performansa. Autori su željeli slomiti neizrečene tabue. Standardna situacija uključuje jednog koreografa koji aranžira jednog ili više plesača sukladno umjetničkom planu, koji je ili predefiniran ili izmišljen tijekom procesa rada. Ova je generalna ideja sada izokrenuta i redefinirana, budući da jedan plesač izvodi 5 komada 5 potpuno različitih autora te postaje eksperimentalni subjekt vlastitog plesnog eksperimenta.

Prva je serija predstavila 5 minijatura 5 različitih autora koji žive i rade u Austriji. Anne Juren (F/AT), Oleg Soulimenko (RU/AT), Phillipe Riera (F/AT), Hubert Lepka (AT) i Dirk Stermann (D/AT) radili su sa „eksperimentalnim subjektom“ (na njemačkom: "Versuchsperson"), čiji je dio odradila Silke Grabinger. Na kraju, 5 individualnih djela od oko 10 minuta, predstavljena su konzekutivno u jednoj predstavi. Druga serija predstave slijedi ista (ili iskustvom poboljšana) pravila rada a predstavlja 5 novih autora i isti eksperimentalni subjekt, Silke Grabinger. Rad na drugoj seriji započinje hrvatska autorica, Irena Čurik, koja će tijekom lipnja u Teatru &TD raditi na novoj desetminutnoj kazališnoj minijaturi a njen će se rad uklopiti u prvu seriju „Versuchsperson Silke Grabinger“ te premijerno predstaviti 22. i 23. rujna, 2012. u sklopu novog Ganz novog festivala u Studentskom centru u Zagrebu. Prezentaciju rada u nastajanju zagrebačka će publika pak moći pogledati 21.lipnja, 2012. u 20 sati u Teatru &TD!

"Tema nije zadana, već samo vremenski okvir od oko 10 minuta po svakoj koreografiji. Nitko ne zna ništa o radu drugih. Koja priča će biti ispričana, izmišljena, projicirajući ju na eksperimentalni subjekt, plesačicu Silke Grabinger odluka je potpuno na koreografima. Komad podsjeća na John Cage-eve „chance operations“ ili William S. Burrough-ovu „cut-up“ metodu: uzmi kako ti dođe.“ Michael Stolhofer

"Versuchsperson Silke Grabinger" je koprodukcija SILK, Szene Salzburg, Jardin d’Europe, ImPulsTanz, bm:ukk, Ma7, Stadt Linz, Land OÖ te Studentskog centra u Zagrebu u sklopu Apap-Performing Europe.

Silke Grabinger rođena je 1983. u Austriji. Njezina su multimedijalna djela izlagana u Americi, Kanadi i Europi te su dobila nekoliko nagrada. Breakdanceom se počela baviti 1997. nakon čega počinje suradnju i međunarodne turneje s umjetničkom organizacijom Pottporus. Od 2006. do 2008. radila je u Cirque du Soleil  / The Beatles Show “LOVE“ u Las Vegasu kao solo i zračna umjetnica te surađivala s koreografima Daveom St.Pierreom, Margie Gillis i Danielom Ezralowom. 2008. debitirala je sa svojom prvom solo predstavom pod nazivom [SLIK], u suradnji s Pilottanzt. [SLIK] je dobio nagradu Linz09 - Culture Capital City of Europe 2009. i uspješno je gostovao diljem Europe i u Americi. 2009. Silke Grabinger dobila je stipendiju za glazbu i izvedbene umjetnosti (Bmukk), kao i Austrian Design State Award za skupnu izložbu sa “space & designstrategies “. Kreirala je lik ANIMA u "playGuldaplay" u Friedrich Gulda, zajedno sa Paulom Guldaom, Marthom Agerich i drugima u Wiener Konzerthaus. U svojem posljednjem radu izrazila je želju da bude eksperimentalni subjekt u vremenskom okviru od 10 minuta svakome od 5 potpuno različitih međunarodnih koreografa, koji žive i rade u Austriji: Anne Juren, Oleg Soulimenko, Philippe iz Superamas, Hubert Lepka i Dirk Stermann. Rezidencijom u Hrvatskoj i radom s Irenom Čurik započinje drugu ediciju predstave „Versuchperson Silke Grabinger“.

Irena Čurik kazališna je redateljica i dramaturginja, Irena Čurik zanima se za kazalište koje je interaktivno i svjesno zajednice u kojoj živi te za nehijerarhijske procese stvaranja kazališta. Također eksperimentira s novim formama radijskih izvedbi, kao na primjer, izvještavajući s kazališne izvedbe koristeći se konvencijama sportskih igara. Ona istražuje strategije za upotrebu radija koji nude druge opcije za angažman publike. Radila je u Teatru &TD, na Hrvatskom Radiju, Radiju SC a njezin je rad prezentiran i u sklopu Eurokaza. Od 2011., Irena Čurik sudjeluje u programu “Apap-Performing Europe” koji podržava Europska komisija kroz Program Kultura 2007.-2013. U sklopu Apapa nedavno je premijerno izvela predstavu „_replacements for Years of Refusal“ u Berlinu i Zagrebu.

Umjetnička rezidencija Irene Čurik i Silke Grabinger realizira se uz potporu Austrijskog kulturnog foruma u Zagrebu.

Umjetnička rezidencija Čurik & Grabinger za projekt 'Versuchsperson Silke Grabinger (2nd edition)“ dio je međunarodnog projekta APAPPerforming Europe kojeg podupire Europska komisija u sklopu Programa Kultura 2007.-2013. Ova komunikacija odražava jedino poglede autora te komisija nije odgovorna za upotrebu informacija koje se ovdje nalaze.


Sveučilište u Zagrebu - logotip