Dokumentarni film “Horror Vacui” Borisa Poljaka osvojio Grand Prix na 32. DHF-u

Dodjelom nagrada i projekcijom filma koji je osvojio Grand Prix zatvoreni su 32. Dani hrvatskog filma.

Sve nagrađene filmove publika može pogledati u nedjelju, 21. svibnja od 11 sati.


Ocjenjivački sud u sastavu Josip Grozdanić, Mirta Puhlovski i Nina Violić dodijelio je Grand Prix, odnosno Veliku nagradu za najbolji film festivala dokumentarnom filmu Horror Vacui  Borisa Poljaka koji kroz duge, asocijativno povezane kadar-sekvence upozorava na postojeću militarizaciju u svijetu. 


Nagrada za režiju dodijeljena je Josipu Lukiću i Klari Šovagović za igrani film Nije zima za komarce, dok je Nagrada za najbolju fotografiju pripala Bojani Burnać za dokumentarni film Mlungu – Bijeli Kralj.

Nagrada za najbolji scenarij pripala je Šimunu Šitumu za scenarij igranog filma Sprovod, Nagradu za najbolju montažu dobio je Davor Sanvicenti za eksperimentalni film Mjesta koja ćemo disati, a Nagrada za najbolju glazbu otišla je u ruke Vjerana Šalamona za animirane filmove Čopor ili stado i Ispod maske.

Nagradu za najbolje glumačko ostvarenje ravnopravno dijele Gorica Popović (Badnjak) i Karla Brbić (Moj Nikola).


Posebno priznanje žiri je dodijelio dokumentarnom filmu Vitić Pleše autora Boris Bakala.

Nagradu Jelena Rajković koju DHFR dodjeljuje najboljem autoru/ici do 30 godina, ovogodišnji žiri kojeg čine Srđan Kovačević, Filip Mojzeš i Daina O. Pusić dodijelio je Janu Krevatinu za igrani film Joža. 

Dokumentarni film Linija života Lane Kosovac i Dubravka Merlića ove je godine ovjenčan nagradom Zlatna uljanica, o kojoj je odlučio žiri u sastavu Jerko Ban, Marijana Jakovljević, Marina Katinić Pleić, Luka Tripalo i predsjednik žirija, Danijel Labaš.

Nagradu publike osvojio je igrani film La Predstava autora i redatelja Tea Morosina i Erica Ušića.


Čestitke dobitnicima i vidimo se na 33. Danima hrvatskog filma!


Studentski centar u Zagrebu | 2023