Domski internet

Pristup Domskom Internetu u studentskim naseljima i Prijava kvara

Pristup Domskom Internetu u studentskim naseljima


 


eduroam installer omogućuje krajnjim korisnicima jednostavno i pouzdano konfiguriranje uređaja (računala, prijenosnika, pametnog telefona) za pristup mreži po eduroam standardu.


Osim za pristup bežičnoj mreži može se koristiti i pri konfiguraciji uređaja za pristup žičanoj mreži.


___________________________________________

Elektronički identitet AAI@EduHr

MojAAI@EduHr


AAI@EduHr je autentikacijska i autorizacijska infrastruktura sustava znanosti i visokog obrazovanja u Republici Hrvatskoj.


Elektronički identitet u sustavu AAI@EduHr ima oblik ID_korisnika@oznaka_ustanove.hr


Elektronički identitet iz sustava AAI@EduHr je važna imovina koju članu akademske i istraživačke zajednice osobno dodjeljuje njegova matična ustanova. Elektronički identitet nije “korisnički račun” koji se koristi za neku pojedinu uslugu, nego omogućava pristup velikom broju različitih usluga različitih davatelja usluga.

Elektronički identitet često omogućava vlasniku identiteta da pristupa i svojim osobnim podacima i da ostvaruje različita materijalna prava. Zbog svega navedenog elektronički identitet treba koristiti isključivo osobno, ne ga davati drugim osobama i pozorno ga čuvati od svake neovlaštene uporabe.


  • Popis matičnih ustanova i ovlaštenih osoba kojima se korisnici mogu obratiti za dobivanje elektroničkog identiteta nalazi se na stranici

 

Korisnici koji zaborave svoju korisničku oznaku ili zaporku u sustavu AAI@EduHr za provjeru ispravnosti elektroničkog identiteta i postavljanje nove zaporke trebaju se obratiti osobi ili službi koja im je dodijelila elektronički identitet.
Prijava kvara – domski internet


Studenti- stanari studentskih domova mogu prijaviti kvar na domskom internetu putem web sustava Studentskog centra u Zagrebu (koristeći mobilne mreže, pristupom nekom od javno dostupnih hot-spotova…). Za slučaj da student nema pristup svom studentskom web profilu i dalje ostaje mogućnost ručnog pisanja prijave na pojedinačno određenom mjestu unutar studentskog doma (npr. skladište, portirnica, uprava doma…).


Osim same prijave koju sada student može napraviti sa bilo kojeg mjesta i u bilo koje vrijeme, ovo donosi i prednosti prilikom analiziranja brojnosti kvarova, brzine otklanjanja te razne druge mogućnosti kroz pozadinski sustav kojem pristupaju administratori tj. tehničari SCZG koji rade na poslovima vezanima za održavanje domskog interneta. U krajnosti to će dovesti do bržeg otklanjanja problema što će posljedično pomoći u stabilnosti rada domske internetske mreže.


U sustavu domskog interneta dostupne su dvije tehnologije za pristup: žična i bežična. Žična jamči i pruža nedijeljenu, pouzdanu vezu konstantne brzine dok bežična može biti nestabilnija (ovisno o broju osoba koje ju koriste u tome trenutku), ali pruža veći komoditet. Stoga je preporuka studentima da se za ozbiljne i važne poslove (naročito on-line predavanja i ispite) koriste žični pristup internetu.


Studentski centar u Zagrebu | 2023 | Izradio Refresh.hr