Najavljujemo

R. Nikolić: BURA

01.10. u 20:00, Teatar &TD - Velika,

R. Nikolić: BURA

02.10. u 20:00, Teatar &TD - Velika,

I. Enyedi: PRIČA O MOJOJ ŽENI- projekcija

07.10. u 20:00, Kino Forum,

T. Ujević: SAN I LUDILO -premijera

07.10. u 20:00, Teatar &TD - Polukružna,

I. Enyedi: PRIČA O MOJOJ ŽENI- projekcija

08.10. u 20:00, Kino Forum,

T. Ujević: SAN I LUDILO

08.10. u 20:00, Teatar &TD - Polukružna,

I. Enyedi: PRIČA O MOJOJ ŽENI- projekcija

09.10. u 20:00, Kino Forum,

V. Jovanović/ P. Pleše: MALA ZABAVA

11.10. u 20:00, Teatar &TD - Polukružna,

V. Jovanović/ P. Pleše: MALA ZABAVA

12.10. u 20:00, Teatar &TD - Polukružna,

I. Enyedi: PRIČA O MOJOJ ŽENI- projekcija

14.10. u 20:00, Kino Forum,

I. Enyedi: PRIČA O MOJOJ ŽENI- projekcija

15.10. u 20:00, Kino Forum,

I. Enyedi: PRIČA O MOJOJ ŽENI- projekcija

16.10. u 20:00, Kino Forum,

I. Penović: KATALONAC

18.10. u 20:00, Teatar &TD - Velika,

I. Penović: KATALONAC

19.10. u 20:00, Teatar &TD - Velika,

M. Hansen-Løve: BERGMANOV OTOK - projekcija

21.10. u 20:00, Kino Forum,

Škvadra feat Švabić/Klemenić: PLAŽA

22.10. u 20:00, Teatar &TD - Velika,

M. Hansen-Løve: BERGMANOV OTOK - projekcija

22.10. u 20:00, Kino Forum,

M. Hansen-Løve: BERGMANOV OTOK - projekcija

23.10. u 20:00, Kino Forum,

Škvadra feat Švabić/Klemenić: PLAŽA

23.10. u 20:00, Teatar &TD - Velika,

T. Zajec: FRANZ- premijera

25.10. u 20:00, Teatar &TD - Polukružna,

T. Zajec: FRANZ

26.10. u 20:00, Teatar &TD - Polukružna,

M. Hansen-Løve: BERGMANOV OTOK - projekcija

28.10. u 20:00, Kino Forum,

I. Martinić: DRAMA O MIRJANI I OVIMA OKO NJE

28.10. u 20:00, Teatar &TD - Polukružna,

I. Martinić: DRAMA O MIRJANI I OVIMA OKO NJE

29.10. u 20:00, Teatar &TD - Polukružna,

M. Hansen-Løve: BERGMANOV OTOK - projekcija

29.10. u 20:00, Kino Forum,

M. Hansen-Løve: BERGMANOV OTOK - projekcija

30.10. u 20:00, Kino Forum,

About Student centre Zagreb

Student Centre Zagreb was founded in 1957 and now is a multi-functional space in the heart of the city. SC works on improving student living standard on all levels and in cultural activities, through its Department of culture - it organises and produces shows, performances, conferences and workshops in the fields of music, film, visual arts, theatre. The main goal of SC is to create innovative, economic and educational frameworks of cultural production in order to influence cultural practices in Croatia and internationally. Theatre production is manifested in SC’s own theatre - Teatar &TD, founded in the 1960’s, as the opposition to the classical theatres. &TD is not limited by genres and stylistic criteria, which opens up the possibility of establishing new production aesthetics and contemporary forms of co-production, post production and collaboration.

Zadnja izmjena: 18. Siječanj 2022. u 13:10

Kultura promjene

Thumb Ulaznice za &TD dostupne i u online prodaji!

Ulaznice za &TD dostupne i u online prodaji!

Ulaznice za predstave Teatra &TD, koncerte i određene filmske projekcije u SC-u, osim na našim blagajnama možete kupiti i putem online platforme za prodaju ulaznica Ulaznice.hr te na njihovim prodajnim mjestima.

Read more.Opširnije

Davor Šišmanović | 28. Rujan 2022. u 09:02

Škola plesa Studentskoga centra ponovno otvara svoja vrata i poziva na upise!

Široku ponudu aktivnosti i sadržaja Studentskog centra Sveučilišta u Zagrebu dugi niz godina krasili su i plesni tečajevi koji su okupljali brojne polaznike željne rekreacije, druženja i zabave. Uz ritmove valcera, salse, cha-cha i ostalih društvenih plesova lakše su se sklapala prijateljstva i ljubavi, a lakše se i učilo!

Nakon duge stanke, Studentski Centar u Zagrebu ponovno postaje rasplesan; Plesna škola SC-a otvorit će vrata za sve zaljubljenike u ples i one koji će to tek postati, za one koji misle da imaju „dvije lijeve“ kao i za one s nešto više  iskustva. Od polaznika se očekuje samo dobra volja, a od iskusnog instruktora da ih poduči vještinama standardnih i latinsko-američkih plesova te egzotične salse.

Voditelj plesne škole je Ivan Radulović, dugogodišnji plesač, natjecatelj i učitelj društvenih, standardnih i latinoameričkih plesova.

GDJE? Društvena dvorana SN „Stjepan Radić“, Jarunska 2

KADA? Utorkom i četvrtkom u 20 sati

CIJENA:  220, 00 kn (29.20 eura) mjesečno

Prijave: do 17.10.2022. na anabela.sapina@sczg.hr (uz mogućnost upisa i tijekom cijele godine)

POČETAK TEČAJA: 18.10.2022.

Davor Šišmanović | 20. Rujan 2022. u 13:22

"Mala zabava" i "Žena popularnog pokojnika" otvaraju sezonu Teatra &TD

Poštovani,

zadovoljstvo nam je prenijeti vijest da Teatar &TD sezonu 2022./2023 otvara dvama uzbudljivim i apsolutno nesvakidašnjim autorskim projektima, predstavama koje su i publika i kritika odlično prihvatile prošle sezone: Malo Zabavom Vanje Jovanovića i Petre Pleše te Ženom popularnog pokojnika Filipa Šovagovića. Mala zabava na rasporedu je 23. i 24. rujna, a Žena popularnog pokojnika 26., 27. i 28. rujna. Sve izvedbe počinju u 20 sati. Više o programu na itd.sczg.hr.

Autorski projekt Mala zabava redatelja Vanje Jovanovića i dramaturginje Petre Pleše potaknut je našim osjećajem bačenosti u svijet koji smo naslijedili od svojih roditelja. Kom opanci, kom obojci, uglavnom se svede na to kako vam grah padne. Nasljeđe nije uvijek vikendica u Baranji, uglavnom je ono što od nas društvo očekuje. Pitanje je kako i možemo li se uopće nositi s time. Priču vam pričaju mlade nade hrvatskog glumišta Tea Harčević, Zdenka Šustić, Ivan Simon, Luka Knez i Tin Rožman.

Fokus drame Žena popularnog pokojnika temelji se na analizi uspona i pada jedne zagrebačke obitelji između tri rata. U središtu radnje su Ivica Klimoje, slavni kompozitor eksperimentalne glazbe, Nada Klimoje, njegova supruga i stvarna autorica njegova kompletna opusa te njihov sin Milan Klimoje, svećenik. Idilu njihova odnosa narušava nezgodna navika maestra Klimoja da u početku povremeno, a zatim sve češće noću nestaje iz obiteljskog doma.

Ivana Roščić / Iva Visković, Nina Violić, Hrvojka Begović, Bernard Tomić, Damir Klemenić i Pavle Vrkljan vode publiku kroz tri prostora − Kino SC, Veliku dvorani &TD-a i Francuski paviljon − kroz više desetljeća i bezbrojne likove, kroz film, glazbu, krize, odrastanja, pelene za odrasle, žuti prah u kutijama za filmske role, upaljače, opuške, zgarišta, sakristije, ukratko: kroz krhotine života iz kojih nastaje jedan posve novi mozaik. Glumcima se na sceni muzički pridružuju Šimun Matešić, Fadil Abdulov, Fran Krsto Šercar i Filip Šovagović.

Ulaznice kupite preko Ulaznice.hr, na njihovim prodajnim mjestima te na blagajni kazališta koja radi od 11:00 do 13:00 (osim nedjeljom) te dva sata prije početka predstave.

Davor Šišmanović | 08. Rujan 2022. u 14:28

OBAVIJEST O PROMJENI CIJENA ULAZNICA

Slijedom svih novonastalih situacija na svjetskom i domaćem tržištu, nažalost primorani smo povećati naše višegodišnje iste cijene ulaznica za Teatar &TD. Ulaznica od 50 kuna povećava se na 60 kuna (7.96 €), dok studenti i umirovljenici i dalje ostvaruju popust od 50% na blagajni kazališta, odnosno za ulaznicu će morati izdvojiti 30 kuna (3.98 €) umjesto dosadašnjih 25 kuna.

Nadamo se da vas ovo povećanje neće previše opteretiti te da ćemo se i dalje družiti i uživati u gledanju starijih i novih naslova u vašem i našem &TD-u!

Hvala vam na razumijevanju.

Vaš Teatar &TD

Davor Šišmanović | 08. Rujan 2022. u 14:07

Izložba "Slagalica" umjetnice Nataše Devčić otvara sezonu u Galeriji SC

U sklopu projekta Oni dolaze..u utorak, 13. rujna u 19:00 otvorit će se izložba Slagalica autorice Nataše Devčić.  Izložba Slagalica diplomski je rad Nataše Devčić na Grafičkom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu pod mentorstvom red. prof. art. Mirjane Vodopije. Izložba je otvorena do 20. rujna, radnim danom od 12:00 do 20:00 te subotom od 10:00do 13:00. U petak, 16. rujna u sklopu projekta Reli po galerijama izložba je otvorena do 22 sata, a u 19 sati održat će se vodstvo po izložbi uz prisustvo autorice.

Metaforički rečeno, čovjek u životu „zažmiri” na mnoge situacije i događaje s kojima se ne želi ili ne može nositi. One se pritom gomilaju, postaju potisnuta sjećanja koja nesvjesno zaboravljamo, a mogu upućivati na neku vrstu traume. Naizgled prolazne situacije sakupljaju se u našem biću te ostavljaju ožiljke. Tamo prebivaju te tiho čekaju u zasjedi dok ne naiđu na „okidač” koji će ih rasplamsati. Trauma, kao negativna posljedica određenog događaja utječe na gotovo sva područja života. Sklop svakodnevnih misli, osjećaja i radnji oblikovan je sukladno njezinu intenzitetu. Izložba pod nazivom Slagalica prati rani razvoj osobnosti autorice: U igri strpljenja slažem samu sebe. Razmišljam kako me vide drugi, a kako ja doživljavam sebe. Ovim radom osvrćem se na traumatske događaje iz djetinjstva kojima dajem novu perspektivu tako što stvarne događaje i tadašnje doživljaje pretačem u naizgled vedre animacije s osobnim sadržajem.

Više potražite OVDJE.

Davor Šišmanović | 28. Srpanj 2022. u 11:30

Rezultati javnog poziva za izlaganje u Galeriji SC u 2023. godini

GALERIJA SC

• Danijel Žeželj
• Domagoj Burilović
• Maša Barišić
• Mihael Giba (kustosica Mirna Rul)
• Nela Hasanbegović
• Niko Mihaljević
• Tomislav Hršak
• Toni Meštrović
• Matrice: Zvuk II
• SLIKARSTVO I MOGUĆNOSTI SLIKE: GENERACIJA 2022. Narativi prošlosti – izložba diplomskih radova studenata odsjeka za slikarstvo Umjetničke akademije u Splitu

• Toni Mijač – tavan
• Ivana Pašut i Lucija Žuti – performans
• Marko Marković – performans
• Transpozicija_ arhitektura & film - radionica
• Zone Collective – izložba u MM Centru

Oni dolaze…
• Anamarija Kvas i Manuela Košević
• Andrea Taraš
• Noa Geras
• Marieta Vulić
• Matej Vuković
• Matija Smuk

Kiosk
• Marlen Ban
• Jelena Petric
• Sanda Črnelč

Čestitke svima!

Galerija SC

Davor Šišmanović | 01. Srpanj 2022. u 12:39

Teatar &TD zatvara sezonu vrhunskim predstavama!

Na kraju još jedne izazovne sezone Teatar &TD poziva publiku na gledanje pet naslova, tri premijerno odigrana ovo proljeće i dva nešto starija nagrađivana koja uvijek izazivaju najnevjerojatnije reakcije!

Krećemo u četvrtak i petak, 23. i 24. lipnja s novom inscenacijom Handkeova „Kaspara“ u režiji Hrvoja Korbara i igri sjajnih Borisa Barukčića, Lucije Dujmović, Andreja Kopčoka i Romana Nikolića. Korbarov „Kaspar“ također je i svojevrsni hommage antologijskom Gerićevom „Kasparu“ s Ivicom Vidovićem u naslovnoj ulozi, a Kasparovo postupno ulaženje u jezik, a posljedično i u društvo, tema je koja zauvijek ostaje aktualna.  

Nastavljamo s „Malom zabavom“ u subotu i nedjelju, 25. i 26. lipnja, autorskom predstavom kojom su redatelj Vanja Jovanović i dramaturginja Petra Pleše uz pomoć fantastične glumačke petorke Tee Harčević, Zdenke Šustić, Ivana Simona, Luke Kneza i Tina Rožmana okrenuli hrvatsko glumište naglavačke. Red komičnog, red tragičnog, red šokantnog – tko živ, tko mrtav.

Nakon „Male zabave“ u ponedjeljak i utorak, 27. i 28. lipnja slijedi sad već kultni „Katalonac“ Ivana Penovića s dobro znanom ekipom koja predvodi ovaj maratonski afterparty, a glumci su to koje ne treba previše predstavljati: Matija Čigir, Domagoj Janković, Karlo Mrkša, Pavle Vrkljan, Bernard Tomić i Filip Triplat. Također, spomenute mladiće, ovoga puta u društvu dramske prvakinje HNK Lane Barić gledamo u zatvaranju sezone u petak i subotu, 1. i 2. srpnja u predstavi „Proces Kafka“, u kojoj će vas svo autorsko i glumačko majstorstvo spomenutih doslovno „izuti iz cipela“.

Između „Katalonca“ i „Procesa Kafke“  u Polukružnoj dvorani u srijedu, 29. lipnja na rasporedu je magični dvojac Dražen Šivak i Mladen Vasary s predstavom „Dvostruki aksl“. Kako navodi autor Dražen Šivak očekuje vas „red glazbe, red smijeha, red trikova. I ponešto još između redaka. Uspjeh je zagarantiran, ne dopasti se nije opcija“. Spoiler alert: dopast će vam se.

Ulaznice po cijeni od 50 kuna (za studente i umirovljenike 25 kuna uz predočenje odgovarajućeg dokumenta) mogu se kupiti na blagajni kazališta svaki dan od 11 do 13 sati (osim nedjeljom) te dva sata prije početka predstave, online na ulaznice.hr te na njhovim prodajnim mjestima.

I to je to od nas za ovu sezonu. Hvala strpljivoj i najboljoj publici!

Vidimo se ovih dana u Savskoj 25 pa onda u rujnu!

Vaš &TD

Davor Šišmanović | 27. Lipanj 2022. u 12:04

Slikarstvo i mogućnosti slike: generacija 2021." - izložba diplomskih radova studenata Slikarskog odsjeka UMASA u Galeriji SC!

Dragi svi,

otvorenje izložbe diplomskih radova studenata Slikarskog odsjeka Umjetničke akademije u Splitu „Slikarstvo i mogućnosti slike: generacija 2021.“ održat će se utorak 28. lipnja u 20 sati u Galeriji SC. Izložba je otvorena do 9. srpnja radnim danom od 12 do 20 sati te subotom od 10 do 13 sati.

Na izložbi će svoje radove predstaviti petero diplomanata iz klase docenta Vedrana Perkova: Davor Drčelić, Ivan Jerončić Grba, Ivo Mateljak, Mia Minigo i Ivona Pupačić. Teorijska mentorica svih diplomskih radova je docentica dr.sc. Blaženka Perica. Mentor Fotografije je izvanredni profesor Ivan Kolovrat. Premijerno je održana u Sveučilišnoj galeriji u Splitu (8. – 18. 3. 2022.), potom u Osijeku u Galeriji Knifer (13.6. – 24.6. 2022.), a sada stiže u zagrebačku Galeriju SC. Izložba je dio programa obilježavanja 25. godišnjice osnutka Umjetničke akademije u Splitu.

"Davor Drčelić, Ivan Jerončić Grba, Ivo Mateljak, Mia Minigo i Ivona Pupačić recentno su diplomirali slikarstvo na Umjetničkoj akademiji u Splitu, u klasi profesora Vedrana Perkova. O stvaralačkim mogućnostima ove obećavajuće generacije umjetnika svjedoče dosadašnja skupna i samostalna izlaganja te umjetnički radovi koji su okosnica trenutne izložbe. Predstavljene autore zanimaju teme poput post-panoptizma (pomak sa nadzora i pojedinaca i „javne sfere“ na sveprisutni tehnologijski nadzor „privatne“ i svake druge „sfere“, ali bez prisutnosti ili uz dehumanizaciju subjekta kao njenog središta); „metaverzuma“ (ali kao metaslike – slike o slici – pa i neke vrste onoga što William John Thomas Mitchell naziva hiperikonom); polusvjesnog procesualnog slikarstva koje kroz medij crteža nanovo razotkriva slikovnu „rešetku“ (grid) i iluzionizam kojima „fizička“ slika nikako ne uspijeva umaći; i konačno, reprezentacije ili tumačenja specifičnih pojava u našemu društvu putem osobnih ikonografija ili „likovnih semiotika“." (iz predgovora, Božo Kesić) 

Više pročitajte OVDJE.

Davor Šišmanović | 17. Lipanj 2022. u 10:50

Produljena izložba "I didnt know how to name this" u Galeriji SC

Zbog velikog interesa izložba I didnt know how to name this autora Borne Ivanuše u Galeriji SC produljuje se do 22. lipnja odnosno možete ju pogledati još u ponedjeljak i utorak ( 20. i 21. lipnja) od 17:00 do 20:00. Također, autor će biti prisutan u galeriji za razgovor ili vodstvo.

"Svi objekti na okupu rekonstruiraju, u autorovoj stiliziranoj interpretaciji nejasnih i distorziranih sjećanja, prostor dječjeg parka u kojem se susreću dječja spontanost izražena igrom i prvi adolescentski osjećaji opterećenosti obitelji i društvom, manifestirani kroz bunt i činove vandalizma nad poznatim mjestom." (Jelena Šimundić Bendić)

Vaša Galerija SC

Davor Šišmanović | 07. Lipanj 2022. u 15:28

Otvorenje izložbe " I didnt know how to name this" u Galeriji SC

u sklopu projekta Oni dolaze… Galerija SC predstavlja mladog umjetnika Bornu Ivanušu i njegovu prvu samostalnu izložbu I didnt know how to name this. Otvorenje izložbe održat će se u utorak, 7. lipnja u Galeriji SC s početkom u 20:00, a pogledajte je do 15. lipnja radnim danom od 12 do 20 sati te subotom od 10 do 13 sati.

 I didn't know how to name this, naziv je ciklusa radova mladog umjetnika Borne Ivanuše, koji svojim neodređenim značenjem nagovještava ambivalentnost kao osnovnu strukturalnu organizaciju koncepta. Ova kratka rečenica u imenu rada, s osobnom zamjenicom ja na prvom mjestu ukazuje kako je autorovo stvaralaštvo motivirano osobnim narativom, dok svojim autorefleksivnim sadržajem, kao sredstvo istraživanja u stvaranju koncepta najavljuje preispitivanje vlastitog identiteta – kojeg također eksplicitno prikazuje u samom radu. Rad takve supstancije neizbježno je ekspresivan, a autorovo energično i instinktivno izražavanje snažno je prisutno na formalnom planu i u temelju definira njegov stilski izraz... Više o izložbi pročitajta OVDJE.

Davor Šišmanović | 06. Lipanj 2022. u 11:23

Počeo ANIMAFEST ZAGREB 2022.

Svjetski festival animiranog filma – Animafest Zagreb održat će se od 6. do 11. lipnja u Studentskom centru, Kinu SC, Teatru &TD, Kinu Tuškanac, na Ljetnoj pozornici Tuškanac te na drugim gradskim lokacijama, uz proslavu pola stoljeća postojanja. Uz najprestižnija natjecanja kratkometražnog, dugometražnog, studentskog i hrvatskog filma na ovogodišnjem Animafestu uživat ćemo u iznimno bogatom retrospektivnom i popratnom programu, kojim dominiraju veliki osvrti na Zagrebačku školu crtanog filma, selekcija dobitnika Animafestove Nagrade publike 1972–2022, izbor iz djela dobitnika Nagrade za životno djelo Nedeljka Dragića te novi filmovi zvijezda koje su s festivalom kroz godine ostvarile poseban odnos.  Animafest ni 2022. neće preskočiti građanima omiljene projekcije na otvorenom, a zahvaljujući Zagrebačkoj banci besplatnih programa više je no ikada prije. Ni izložbeni ni profesionalni programi nikada nisu bili tako raznoliki, s radovima i predavanjima majstora, a Program za djecu i mlade te Obiteljski program ponovno stižu u sve dijelove Zagreba, kao i u Split i Rijeku. 

Davor Šišmanović | 29. Svibanj 2022. u 23:56

GALERIJA SC- Poziv za predlaganje projekata za 2023. godinu

Otvaramo poziv za prijavu samostalne i skupne izložbe, radionice, akcije, performansa, kustoske koncepcije, interdisciplinarne projekte za program Galerije SC u 2023. godini. Prijaviti se mogu i projekti za druge prostore SC-a (Kiosk, Caffe ITD-a, predvorje Kina,…). Prijavnicu preuzmite OVDJE.

Programske smjernice Galerije SC posebno podržavaju mlade autore!

Rok za prijave je 26. lipanj 2022.

Prijave razmatra Savjet Galerije, a rezultati će biti objavljeni na Internet stranicama.

Nepotpune, zakašnjele i nepravilne prijave neće se razmatrati.

Informacije na tel. 385 1 4593 602, 095 4593 111, galerija@sczg.hr

Poveznicu na vašu prijavu (kako je navedeno u prijavnici) šaljite na e-mail adresu: galerija@sczg.hr s naznakom: Natječaj 2023.

ili na poštansku adresu:

Galerija SC / (Natječaj 2023.) / Savska 25 / 10 000 Zagreb / Hrvatska

Davor Šišmanović | 19. Svibanj 2022. u 12:15

OTKAZANE SVE IZVEDBE PREDSTAVE "ŽENA POPULARNOG POKOJNIKA"

Draga publiko,

zbog bolesti se otkazuju sve izvedbe predstave Žena popularnog pokojnika lipnjuMolimo vas da ostvarite povrat novaca na mjestima gdje ste ulaznice i kupili.

Hvala vam na razumijevanju!

Vaš Teatar &TD

Davor Šišmanović | 11. Travanj 2022. u 21:31

"Kartografije vjetrenja" - raspored izvedbi live performansa

Pozivamo vas na live performanse u sklopu Oni dolaze... Branimir Štivić: Kartografije vjetrenja, bacite oko na raspored izvedbi!
Branimir Štivić, svojom multimedijalnom i interaktivnom instalacijom vjetrenja u prostoru, uz pomoć računalnog koda i uporabom tehnoloških i mehaničkih rješenja, rekreira specifične uzorke kretanja i snage vjetra s otoka Raba zabilježenih korištenjem anemometra. Reproduciranjem vjetra u zatvorenom galerijskom prostoru uz pomoć turbina za zrak i ventilatora kod posjetitelja osvještava senzorno iskustvo zraka, pojačano zvučnim i vizualnim efektima, čime se osim interakcije publike s umjetničkim radom, potiče interakcija s vanjskim okolišem ali i promišljanja o medijalnosti zraka.
Vidimo se u Galeriji SC!

Davor Šišmanović | 30. Ožujak 2022. u 13:20

Redatelj Vanja Jovanović postavlja "Malu zabavu" u Teatru &TD

Premijera predstave Mala zabava autora Vanje Jovanovića i Petre Pleše održat će se u četvrtak, 7. travnja s početkom u 20:00. Ulaz isključivo s pozivnicom. Reprizne izvedbe na rasporedu su 8. i 9. travnja.

Autorski projekt Mala zabava redatelja Vanje Jovanovića i dramaturginje Petre Pleše potaknut je našim osjećajem bačenosti u svijet koji smo naslijedili od svojih roditelja. Kom opanci, kom obojci, uglavnom se svede na to kako vam grah padne. Nasljeđe nije uvijek vikendica u Baranji, uglavnom je ono što od nas društvo očekuje. Pitanje je kako i možemo li se uopće nositi s time.

Igraju Tea Harčević, Zdenka Šustić, Ivan Simon, Luka Knez i Tin Rožman.

Više pročitajte OVDJE.

Davor Šišmanović | 15. Ožujak 2022. u 11:28

VAŽNO!!! UKIDAJU SE COVID POTVRDE!

Draga publiko,

UKIDAJU SE COVID POTVRDE I MASKE prilikom ulaska na programe Kulture SC (predstave, izložbe, projekcije, koncerti....).

Hvala što ste se prilagođavali raznim uputama i zahtjevnim vremenima.

Vaša Kultura SC

Davor Šišmanović | 15. Ožujak 2022. u 11:27

"Dvostruki aksl" premijerno u Teatru &TD

Druga ovogodišnja premijera u Teatru &TD predstava je Dvostruki aksl autora i redatelja Dražena Šivaka, a premijerno je  gledamo 11. ožujka u Polukružnoj dvorani &TD-a s početkom u 20:00. Reprizne izvedbe pogledajte 13. i 14. ožujka.

Predstava je nastala u koprodukciji UO Grupa i Teatra &TD.

Dvostruki aksl je, kao što i samo ime kaže, dvostruka predstava.

Dvostruki aksl je zabavljački dvojac koji svaku večer sa svojim repertoarom izlazi pred publiku. Red glazbe, red smijeha, red trikova. I ponešto još između redaka. Uspjeh je zagarantiran, ne dopasti se nije opcija.

No Dvostruki aksl ujedno je i vježbanje naivnosti dvoje nimalo naivnih glumaca, Mladena Vasaryja i Dražena Šivaka, koji su pred publikom spremni otrpjeti neuspjeh, ući u klišej, promašiti poantu ili, drugim riječima, jednostavno ne uspjeti.

Bit će to divna ili grozna večer, ovisi s koje se strane gleda.

Više pročitajte OVDJE.

Davor Šišmanović | 15. Ožujak 2022. u 11:27

A.Strindberg: Gospođica Julija – gostovanje predstave i promocija knjige

Promocija dvojezičnog izdanja knjige Gospođica Julija Augusta Strindberga održat će se 11. ožujka u Kafiću &TD-a s početkom u 18 sati. Ulaz je besplatan. Knjigu će predstaviti Anica Bilić, Aida Bukvić, Mišo Grundler i Tomislav Čadež, a razgovor će moderirati Zrinka Turalija Kurtak.

Višestruko nagrađivana predstava Gospođica Julija redateljice Aide Bukvić u izvedbi Gradskog kazališta Joza Ivakić Vinkovci, nastaloj u kooprodukciji s HNK-om Osijek, gostuje u Velikoj dvorani 12. ožujka u 20 sati.  Igraju Matea Marušić, Vladimir Tintor i Petra Blašković.

Cijena ulaznice je 80 kuna, možete ih kupiti na ulaznice.hr, njihovim prodajnim mjestima te na blagajni &TD-a koja radi od 11 do 13 sati (osim nedjeljom) te dva sata prije početka predstave. Studenti i umirovljenici popust od 50% mogu ostvariti isključivo na blagajni kazališta.

Više pročitajte OVDJE.

Davor Šišmanović | 04. Ožujak 2022. u 10:23

"Bura" premijerno u Teatru &TD

Premijera autorskog projekta Romana Nikolića naziva Bura održat će se u utorak 8. ožujka u Velikoj dvorani &TD-a s početkom u 20:00. Ulaz isključivo s pozivnicom. Reprizne izvedbe pogledajte 9. i 10. ožujka. Predstava je nastala u produkciji umjetničke organizacije Arterarij i partnerskoj suradnji s Teatrom &TD.

Redatelj i glumac Romano Nikolić otvara 2022. godinu autorskom predstavom Bura koja rastvara temu izbjeglištva i europske te globalne odgovornosti za izgubljene i/ili ugrožene živote, kao i za nepravdu koja se svakodnevno obnavlja u našoj neposrednoj blizini, a koju tako često odbijamo vidjeti. Bura se nastavlja na beskompromisnu i društveno angažiranu estetiku i etiku UO Arterarij koja kontinuirano otvara neuralgične točke nacionalne i globalne zajednice, odupirući se diskriminacijskom nasilju i ugrozi ljudskih prava, odnosno ugrožavanju sloboda stigmatiziranog pojedinca/ke ili čitave zajednice. Nikolićev umjetnički otisak u Buri nastavlja se i razvija s dramaturginjom Doroteom Šušak te izvođačima Franom Maškovićem, Ivom Kraljević, Lukom Knezom te Semihom Adigüzelom koji donosi dokumentarno i aktivističko iskustvo vlastite borbe života u egzilu. 

Više pročitajte OVDJE.

Davor Šišmanović | 14. Siječanj 2022. u 11:21

8. Siječanjska akcija u Teatru &TD

Tradicionalno siječanjsko događanje u zagrebačkom Teatru &TD otvorila je 11. siječnja predstava Mjesec dana na selu redateljice Anastasije Jankovske. Siječanjska akcija traje do 31. siječnja i nudi publici 9 kazališnih uspješnica kroz 18 izvedbi. Na akciji se može vidjeti izbor prošlogodišnjih premijera te nagrađivane i uvijek rasprodane Proces Kafka i Katalonac autora i redatelja Ivana Penovića, kao i jedna od najigranijih te najpriznatijih predstava u povijesti &TD-a, Mrzim istinu redatelja Olivera Frljića.

Jedinstvena cijena ulaznice je 25 kuna i nema dodatnih popusta za studente/umirovljenike te članove umjetničkih društava koji inače ostvaruju popuste. Ulaznice se mogu kupiti preko sustava ulaznice.hr te na blagajni Teatra &TD koja radi, od 11:00 do 13:00 te dva sata prije početka predstave. Rezervacija nema.

Nakon Mjesec dana na selu slijede:

13. i 14. 1. / D. Karakaš: AVIJATIČARI20:00, Velika &TD

17.1. / O. Frljić: MRZIM ISTINU!20:00, Polukružna &TD

18. i 19.1. / I. Penović: PROCES KAFKA19:30, Velika &TD

20. i 21. 1.  / F. Pessoa: MORNAR20:00, Polukružna &TD

22. i 23. 1. / E. Ionesco: KRALJ UMIRE20:00, Velika &TD

25. i 26.1. /  I. Penović: KATALONAC, 19:30, Velika &TD

27. i 28. 1. / I. Martinić: DRAMA O MIRJANI I OVIMA OKO NJE, 20:00, Polukružna &TD

29., 30. i 31.1. / F. Šovagović: ŽENA POPULARNOG POKOJNIKA, 19:30, Kino SC, Velika &TD, Francuski paviljon

* Pri ulasku na predstavu obvezno je predočavanje EU digitalne COVID potvrde ili drugog odgovarajućeg dokaza (preboljenje, cijepljenje, cijepljenje jednom dozom), negativan PCR (ne stariji od 72 sata) ili brzi antigenski test (ne stariji od 48 sati), uz identifikacijsku ispravu.

Odluka se NE primjenjuje na studente i učenike prilikom boravka u prostorima Studentskog centra.

Odluka se NE primjenjuje na osobe kod kojih postoje kontraindikacije za cijepljenje, što se dokazuje liječničkom potvrdom.

Nošenje maski je obavezno.

Davor Šišmanović | 10. Siječanj 2022. u 11:33

"RAD, TEKST, KONTEKST (jer greška je dio svijesti)" - izložba u Galeriji SC i Francuskom paviljonu

Otvorenje izložbe RAD, TEKST, KONTEKST (jer greška je dio svijesti) studenata Umjetničke akademije u Splitu nastale u suradnji sa studentima Filozofskog fakulteta u Splitu održat će se 13. siječnja u Galeriji SC i Francuskom paviljonu s početkom u 19 sati. Izložba je otvorena do 27. siječnja, radnim danom od 12 do 20 sati te subotom od 10 do 13. sati.

 Inicijalni okidač ovogodišnjoj suradnji i izložbi bio je razgovor o Gorkom ŽuveliGorki je svojim umjetničkim, akademskim i društvenim doprinosom trajno obogatio kulturnu povijest grada Splita i u njoj će, između ostaloga, ostati upisan kao jedan od važnih pokretača i osnivača Umjetničke akademije u Splitu i njezina programa. Nadalje, apostrofirani dijalog umjetnika i publike bio je polazišnom točkom njegove prve samostalne izložbe održane u Galeriji suvremene umjetnosti u Zagrebu 1976. godine kada se kao jedna od ključnih sastavnica njegova diskursa artikulirala greška. Etabliranjem greške kao važne umjetničke materije, autor provodi svojevrstan eksperiment koji rezultira kreativnim dijalogom i neminovnim propitivanjem općeprihvaćenih pojava i postupaka.

Greška predstavlja spektar stvaralačkih mogućnosti, pluralitet životnih iskustava, neizbježnu i dobrodošlu posljedicu izražavanja. Ona je konkretizacija prijestupa koji kod Gorkog Žuvele ipak odolijeva isključivosti negativnog određenja i umjesto toga predstavlja neizvjestan i neiscrpan izvor plodne konceptualne umjetničke prakse.

jer greška je dio svijesti

jer greška je dio poruke

jer greška je dio rada

jer greška je naivna dobra stvar

jer greška je načelo angažiranosti

jer greška je nepoznata

(GŽ, 1976.)

Izložba okuplja radove u različitim medijima petnaest studenata Odsjeka za slikarstvo Umjetničke akademije u Splitu s kojima je kustosku suradnju ostvarilo pet studentica Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Splitu.

Polazišna točka umjetničkih i kustoskih istraživanja fenomen je greške i njegovo promišljanja u najširem spektru mogućnosti. Svoje radove ovom prilikom izlažu: Marija Bebić, Mihael Frančić, Ana Heski, Mia Hržić, Mak Hubjer, Marija-Ana Miše, Marina Mužinić, Anna Perlain, Marija Petrović, Matea Rančić, Palmina Roglić, Anamaria Totić, Fani Vidović, Kristijan Vrdoljak i Marieta Vulić, a tekstualne osvrte pišu: Barbara Ćatipović, Matea Krivić, Mia Miošić, Blaženka Miše i Željka Vuko. Radni proces izložbe mentorirali su profesori Nina Ivančić, Vedran Perkov, Viktor Popović i Neli Ružić uz asistente Sonju Gašperov, Petra Katavića, Anitu Miloš i Josipa Šurlina sa Umjetničke akademije – Odsjeka za slikarstvo te profesor Dalibor Prančević s Filozofskog fakulteta – Odsjeka za povijest umjetnosti.

Davor Šišmanović | 19. Prosinac 2021. u 18:41

ARTIST TALK: Valerie Wolf Gang

Pozivamo Vas na razgovor s umjetnicom Valerie Wolf Gang u povodu njezine izložbe u Galeriji SC koji će se održati 21. prosinca u 18 sati. Razgovor će se voditi na engleskom jeziku. Zoom link bit će objavljen naknadno.

We invite you to an interview with the artist Valerie Wolf Gang which will take place on December 21st at 6 p.m. The interview will be conducted in English. The Zoom link will be published later.

Davor Šišmanović | 24. Studeni 2021. u 14:56

VAŽNO!!! OBAVIJEST O COVID POTVRDAMA ZA PROGRAME KULTURE SC

Poštovana publiko,

za posjetitelje programa Kulture SC u svim službenim prostorima SC-a (Teatar &TD, Galerija SC, MM centar, Kino Forum, Kino SC….) od 16.11. stupila je na snagu Obveza predočavanja EU digitalne COVID potvrde ili drugog odgovarajućeg dokaza (preboljenje, cijepljenje, cijepljenje jednom dozom), negativan PCR (ne stariji od 72 sata) ili brzi antigenski test (ne stariji od 48 sati), uz identifikacijsku ispravu.


Odluka se NE primjenjuje na studente i učenike prilikom boravka u prostorima Studentskog centra.

Odluka se NE primjenjuje na osobe kod kojih postoje kontraindikacije za cijepljenje, što se dokazuje liječničkom potvrdom.

Osobe koje nemaju odgovarajuću dokumentaciju, nažalost neće moći pohoditi programe koji se održavaju u službenim prostorima SC-a, odnosno predstave, izložbe, koncerte, projekcije i sl. te za iste mogu ostvariti povrat novaca na mjestima gdje su ih i kupili (ulaznice.hr, blagajna &TD-a i prodajna mjesta ulaznice.

Kultura SC

Davor Šišmanović | 12. Studeni 2021. u 12:55

Predstava "Proces Kafka" osvojila Nagradu hrvatskog glumišta

Nagrada za izniman doprinos kazališnoj umjetnosti dodjeljuje se: Ivanu Penoviću, Bernardu Tomiću, Matiji Čigiru, Karlu Mrkši, Pavlu Vrkljanu, Domagoju Jankoviću, Lani Barić i Filipu Triplatu za inovativan pristup i novo iščitavanje klasika svjetske književnosti Franza Kafke u predstavi „Proces Kafka“ Teatra &TD iz Zagreba.

Čestitke cijeloj ekipi, također čestitke svim nominiranima i nagrađenima!

Davor Šišmanović | 07. Listopad 2021. u 11:30

VAŽNO - OBAVIJEST - ŠKOLA STRANIH JEZIKE ESCE

Davor Šišmanović | 01. Listopad 2021. u 12:48

Upišite TEČAJ GLUME!

Nauči glumiti, razvij kreativnost, samopouzdanje i komunikacijske vještine, druži se sa sjajnim ljudima - napravi predstavu!

Studentski kazališni studio SC-a organizira glumački tečaj za studente i sve koji se takvima osjećaju. Namijenjen je prije svega početnicima, no prilagođen je i polaznicima s iskustvom. Tečaj je praktičan, odvija se na kazališnoj pozornici, a završava krajem akademske godine s kazališnom produkcijom u kojoj glume svi polaznici tečaja.

SKS djeluje kontinuirano od 1994. s gotovo 1.000 polaznika. Sa svojim produkcijama sudjelovao je na brojnim kazališnim festivalima. S predstavom „Priča o Rašidu“ osvojio je nagradu za najbolju predstavu 23. Festivala zagrebačkih kazališnih amatera.

SKS tijekom mjeseca listopada i studenog upisuje nove polaznike na tečaj u akademskoj godini 2021. / 2022.  Prijavite se svakog ponedjeljka tijekom održavanja tečaja ili dođite i provjerite čime se bavimo, slobodno, bez obaveze – dođi s kolegom i/ili kolegicom! Tečaj kreće 25.10. i održavat će se svakog ponedjeljka od 20:00 DO 22:00  na sceni kina Forum (SD S. Radić, Jarunska 2).

Za sudjelovanje na tečaju nije potrebno prethodno scensko iskustvo. SKS organizira i individualne pripreme za glumačke audicije i prijemne ispite na dramske akademije te programe razvoja komunikacijskih vještina.

Naravno, vodimo računa o svim recentnim epidemiološkim mjerama.

Info i upisisks.unizg@gmail.com /  097 734 7543 / Stud.dom na Savi - Kino Forum

Davor Šišmanović | 22. Ožujak 2021. u 12:03

Novi ciklus scenarističke radionice kratkometražnog filma!

Kroz praktičan rad i stručno vodstvo diplomiranog dramaturga stekni uvid u osnove pisanja za film.

Prethodno iskustvo nije potrebno, jedino što ti treba je ideja koju ćeš tijekom radionice pretvoriti u scenarij. Na kraju semestra organizirat će se pitching forum na kojemu ćeš imati priliku prezentirati svoj rad filmskim profesionalcima…a onda tko zna, možda se baš po tvom scenariju snimi film! Kotizacija iznosi 200 kn.

Za sve ostale informacije pišite na natko.jurdana@gmail.com.

Davor Šišmanović | 18. Siječanj 2021. u 11:48

Filmska radionica SC Zagreb- završni film polaznika radionice

Pod vodstvom Tomislava Fiketa i Zvonimira Rumboldta u studenom 2020. godine održana je dvotjedna filmska radionica SC-a primarno namjenjena studentskoj i srednjoškolskoj populaciji. Voditelji radionice akademski su obrazovani filmski i TV redatelji s bogatim produkcijskim i pedagoškim iskustvom, stečenim kroz dugogodišnji profesionalni rad na filmu i televiziji, nastavu na Akademiji dramske umjetnosti, kao i vođenje brojnih radionica za djecu i amatere.

Pogledajte završni uradak polaznika radionice!

Davor Šišmanović | 03. Prosinac 2020. u 09:33

Knjiga "Donor i druge drame" autora Branka Ružića od siječnja 2021. dostupna u knjižnicama diljem Hrvatske!

Od siječnja 2021. knjigu Branka Ružića Donor i druge drame, ujedno i prvu knjigu novopokrenute Male dramske bibiloteke u izdanju Studentskoga centra u Zagrebu, Teatra &TD možete pronaći u knjižnicama diljem Hrvatske.

Knjiga je objavljena tijekom prvog lockdowna zbog COVID 19, u travnju 2020., a promociju je imala u lipnju ove godine u &TD-u, na isti dan kada se održala i premijera naslovnog Donora, u režiji Nine Kleflin i sjajnim glumcima Dijanom Vidušin i Sašom Anočićem.

Tom prilikom pisac Branko Ružić izjavio je: „Izlazak knjige Donor i druge drame u izdanju Male dramske biblioteke Teatra &TD je potpuno nevjerojatan događaj… Ova knjiga izlazi u zbilja neobično vrijeme, vrijeme kad ljudi više misle o kataklizmi, nego o književnosti i teatru. Istinski sam se obradovao ovom događaju neprimjerenom teškim vremenima. Tri moje drame iz ove knjige  su također vrlo neobičan spoj, kako po pitanju žanra, stila, mjesta i države nastanka, tako i po različitosti njihove dramske strukture. Objedinjuje ih moja želja da glumcima i publici podarim zanimljivu suvremenu priču…"

Pored drame Donor, knjiga sadrži i drame Bolje sutra svojedobno praizvedena u HNK Split, te do sada neizvođeni tekst Stipe.


Davor Šišmanović | 06. Listopad 2020. u 12:32

Izložbe Slavke Pavić, Nikole Pjevačevića i Tamare Sekulić u SC-u!

Ovoga tjedna u Studentskom centru (Savska 25) na tri različite lokacije otvorit će se tri izložbe.

U četvrtak, 8. listopada u Francuskom paviljonu s početkom u 18:00 otvara se izložba Kadrovi legendarne majstorice fotografije, Slavke Pavić. Izložbu razgledajte do 23. listopada svakim danom od 10:00 do 18:00, osim nedjeljom.

Večer kasnije, u petak, 9. listopada na rasporedu su otvorenja dviju izložbi. Mirovanje autora Nikole Pjevačevića, ujedno i njegova prva samostalna izložba slika otvara se u 20:00 u Galeriji SC, a umjetnica Tamara Sekulić predstavlja izložbu Supernatural u KIOSKU (izložbeni prostor na istočnom ulazu u SC) s početkom u 19:00. Izložba sadrži video, fotografije i instalaciju, a postav se gleda izvana kroz staklene stijenke KIOSKA.

Mirovanje je otvoreno do 17. listopada, a Supernatural do 30. listopada, radnim danom od 12:00 do 20:00 te subotom od 10:00 do 13:00.