About Student centre Zagreb

Student Centre Zagreb was founded in 1957 and now is a multi-functional space in the heart of the city. SC works on improving student living standard on all levels and in cultural activities, through its Department of culture - Culture of Change it organises and produces shows, performances, conferences and workshops in the fields of music, film, visual arts, theatre, radio. The main goal of SC is to create innovative, economic and educational frameworks of cultural production in order to influence cultural practices in Croatia and internationally. Theatre production is manifested in SC’s own theatre - Teatar &TD, founded in the 1960’s, as the opposition to the classical theatres. &TD is not limited by genres and stylistic criteria, which opens up the possibility of establishing new production aesthetics and contemporary forms of co-production, post production and collaboration.

Zadnja izmjena: 09. Svibanj 2017. u 12:00

apap EU kulture programme

Kultura promjene

Thumb Točno u podne u Teatru &TD

Točno u podne u Teatru &TD

Vedran Hleb u svojoj novoj predstavi Točno u podne postavlja tekstove troje mladih autora/ica koji tematiziraju vrijeme, žudnju i promjene. Premijerno su s nama 19. 12., a reprizne izvedbe gledamo 20. i 21. 12.

Ulaznice rezervirajte na 01 4593 510 ili na itd@sczg.hr

Read more.Opširnije

Kultura promjene | 15. Prosinac 2017. u 15:11

Plesna Škola SC! Plesna renesansa u SC-u!!! Priključite nam se!!! Upišite se!!!

Nove grupe, novi tango, nova  salsa!!!

Nova mogućnost –metoda direktnog upisa!!! Bonus ponuda: Za dvomjesečnu uplatu kl. plesova dodatne pogodnosti!!!

Plesna škola SC-a poziva vas na upise za tečajeve društvenih plesova, salse i argentinskog tanga u SD S. Radić i SD C. Naselje. Upisi (s uplatama) održat će se u Polivalentnoj dvorani SD C. Naselje 18.12. i 20.12. od 19-19.30h i Društvenoj dvorani SD S. Radić  19.12. i 21.12. od 18.30-19h te od 22-22.30h. Upisati se možete u bilo kojem od navedenih termina bez obzira na lokaciju na kojoj se tečaj odvija. Škola je započela sa radom u S.D. C. Naselje (poč. kl. u 19.30h, napr. kl. u 20.30h, ar. tango u 21.30h) i u S.D. S. Radić (poč. salsa u 19h, poč. kl. u 20h, napr. salsa u 21h). Ako vam odgovaraju ovi termini dođite i priključite nam se, u suprotnom potražite u novom programu i otvorenim terminima nešto za sebe pa se javite na upise, formiramo nove grupe. Trenutno je aktualan upis za poč. tečaj kl. plesova, S. Radić: ut, ,čet  22-23h, nedostaje još nekoliko prijava da bi popunili grupu i počeli sa radom u tim terminima.

Program, raspored rada i ostale informacije nalaze se na web adresi: www.sczg.hr/skolaplesa

Opširnije

Kultura promjene | 14. Prosinac 2017. u 11:51

Sudjelujte u stvaranju umjetničkog rada s Teresom Margolles

Kultura promjene Studentskog centra poziva sve zainteresirane LGBTIQ i transrodne osobe da se prijave na sudjelovanje u stvaranju novog umjetničkoga rada istaknute meksičke autorice Terese Margolles. Radna akcija odvit će se vikendom 13. - 14. 1. u Francuskom paviljonu.

Opširnije

Kultura promjene | 14. Prosinac 2017. u 09:54

Otvorene prijave za radionicu Projekcije u prostoru, što, kako i zašto?

Nakon prošlogodišnje IzRadionice Solarnog sata koju je na poziv Kulture promjene SC-a i projekta Edukultura osmislio i realizirao Davor Sanvincenti sa gomilicom suradnika, ove godine, inspirirani solarnim projektom, krećemo u još jednu IzRadionicu; ovoga puta projekcija u prostoru, pod vodstvom multimedijalnog umjetnika Ivana Marušića Klifa.

Na radionici, sudionici s voditeljem rade na konceptualizaciji i realizaciji video instalacija maloga formata, koristeći video projektore malih dimenzija. Prostorni smještaj projekcija, odnos prema trajanju, interakcija s publikom te jednostavne tehnike video-mapiranja samo su neke od tema kojima će se baviti. Finalni rezultat ovog zajedničkog rada je sedam instalacija koje će biti stalno postavljene u Teatru &TD, MM centru te ostalim prostorima unutar kompleksa Studentskog centra.

Prvi radni sastanak desit će se 20. 12. 2017. u 17 sati u Teatar Itd, a konačna realizacija rad(ov)a u ožujku 2018.

Kotizacija za radionicu se ne naplaćuje.

Ako ste zainteresirani, voljni, željni... i treba vam pomoć u konceptualizaciji i realizaciji vlastite video instalacije... pošaljite nam kratki životopis, motivaciju za radionicu i kontakt na edukultura.sc@gmail.com do 18. 12. 2017. u ponoć.

Uvjeti:
- osnovno poznavanje softvera za video/audio montažu
- osnovno znanje snimanja video kamerom/mobitelom/foto aparatom
- iskustvo u samostalnoj realizaciji umjetničkih radova
- motivacija

Opširnije

Kultura promjene | 13. Prosinac 2017. u 17:53

Obnavljanje/Regeneration Gordane Bakić najbolja izložba 2017.

Nagrada HDLU-a za postignuća u 2017. pod pokroviteljstvom Gradske skupštine Grada Zagreba dodijeljena je Gordani Bakić za izložbu Obnavljanja/Regeneration održanoj u Galeriji SC od 24. ožujka do 12. travnja 2017. Istoimena izložba proglašena je najboljom izložbom u 2017. Nagrada će službeno biti uručena 19. 12. u 10 sati u Staroj gradskoj vijećnici, ulica sv. Ćirila i Metoda 5, Zagreb. Čestitamo Gordani!

Rad predstavljen u Galeriji SC referirao se na izložbu Opservatorij iz 1999. izloženoj u Galeriji SC. Posjetitelji/ce su jedino pristupom na gornji kat mogli promatrati čitavu strukturu i eventualno razabrati pojedine detalje izložbe. Naziv izložbe Opservatorij odabran je zbog mjesta s kojega se može promatrati, skučene točke koja ne može „primiti“ veći broj ljudi, a vidljivost postoji samo u okviru zadane pozicije.

FOTOGALERIJA OTVORENJA IZLOŽBE

Opširnije

Kultura promjene | 10. Prosinac 2017. u 10:58

Strukture nereda u Galeriji SC

12. do 22. 12. u Galerija SC / Ulaz besplatan / FB: Strukture nereda

Radno vrijeme: pon – pet 12 – 20 h, sub 10 – 13 h.

Radovan Kunić pripadnik je rastuće platforme mlađe generacije hrvatskih umjetnika posvećenih slikarstvu realizma temeljenog na mimesisu - oponašanju stvarnosti. I dok jedan dio umjetničke javnosti takve preokupacije smatra anakronima pod navodima slikarstva kao davno kompromitirane fronte za postizanje relevantne kritike i društvene progresije, drugi dio umjetničke javnosti spomenutoj pojavi prilazi s intuitivnim razumijevanjem.


Opširnije

Kultura promjene | 05. Prosinac 2017. u 11:10

Simbioza inovativnih umjetničkih praksi za kraj godine u SC-u

Ganz novi festival x Dance_Inn winter 8 - 10. 12. 2017.
W: Ganz novi festival
FB: Ganz novi Dance_Inn

Nakon jesenskoga festivalskoga izdanja, koji je zagrebačkoj publici predstavio više od 100  ganz novih umjetnika/ica, Ganz novi festival od 8. do 10. prosinca udružuje snage s novopokrenutim Dance_Inn festivalom koji se fokusira na suvremenu izvedbenu umjetnost i live art. Kroz plesne radionice, prezentacije predstava i projekata internacionalnih i domaćih umjetnika, debate, susrete i evente, festival će istraživati nove načine prezentacije umjetničkih radova, poticati umrežavanje s lokalnom i internacionalnom zajednicom te poticati umjetničku kreaciju, razmjenu znanja i iskustva te intenzivirati suradnju umjetnika uključenih u projekt, pojasnio je umjetnički direktor festivala, redatelj Saša Božić.

No, prije službenoga početka, festival najavljujemo 7. 12. pretprogramom na kojem ćemo ugostiti Matthiasa Lilienthala, cijenjenoga europskoga producenta, kustosa izvedbenih umjetnosti, umjetničkoga direktora mnogobrojnih kazališnih kuća te voditelja raznih projekata i festivala. Lilienthal će u razgovoru s Natašom Rajković hrvatskim studentima, producentima i kustosima podijeliti svoje bogato iskustvo, inspiracije, reference, motivacije za rad kao i kustoske strategije i produkcijske modele. Matthias Lilienthal za mene je, prije svega, osoba koja je redefinirala  kazališno stvaralaštvo, pa i samu kazališnu djelatnost  i to aktivnim i promišljenim sustvaranjem te suoblikovanjem novih kazališnih i kazališno produkcijskih praksi, naglasila je pomoćnica ravnatelja SC- za kulturu, Nataša Rajković.


Opširnije

Kultura promjene | 21. Studeni 2017. u 12:40

Radni seminar za umjetnike Sourcing within / Pronalazeći iznutra s Ang Gey Pin ponovno u &TD-u

Kad i gdje: 12. - 17. prosinca 2017. od 10 do 17 sati u Kinu Forum i u Teatru &TD Studentskog centra u Zagrebu.

Kotizacija za polaznike iz Hrvatske: 500 kn / studenti: 350 kn

Detaljnije informacije te prijave s Vašim kratkim motivacijskim pismom i kontaktima doznajte i pošaljite na edukultura.sc@gmail.com najkasnije do 8. prosinca u ponoć.

FB: Radni seminar s Ang Gey Pin

Opširnije

Kultura promjene | 21. Srpanj 2017. u 14:25

Galerija SC, izlaganja u 2018.

Galerija SC pozvala je umjetnike/ce i kustose/ice da se prijave na natječaj za izlaganje u 2018. u Galeriji SC (rok 18. lipnja). Stručni savjet Galerije SC (Vida Guzmić, Zlatan Vehabović, Mirjana Vodopija, Ksenija Baronica i Marta Kiš) razmotrio je sve pristigle prijave od kojih su odabrani radovi:

Galerija SC

ISPIT - izložba fotografija studenata 1. god. diplomskog studija fotografije

Mario Delić: IMPROMPTU

Vlasta Delimar: Dolina....Magda (radni naslov) – performans i izložba

Ivica Malčić: 20 YEARS BEHIND

Predrag Pavić: Succeeding dangerously

Neli Ružić: Crne zastave

Petra Zlonoga: Jedan od mnogih

Igor Eškinja: Proces bez subjekta

ONI DOLAZE

Josip Šurlin, Jan Tomažin: Forms of life

Marija Matić

Lav Paripović

INTERVENCIJA NA BIJELOJ PODLOZI / Studenti Tekstilno – tehnološkog fakulteta s kolegija Kreiranje odjeće

Kiosk

Andrej Beštak: Not for use

&TD

Ivana Šmit: Seoski fudbal

Predvorje Kina

UZORAK KAO OSOBNI PSIHOGRAN / studentska izložba diplomskog studija Dizajna tekstila na TTF-u

Čestitke svima,

Galerija SC

Kultura promjene | 07. Srpanj 2017. u 09:09

Jedan mrtav čovjek A. Švabića nagrađen na pulskom PUF-u

Na ceremoniji dodjele nagrada ovogodišnjeg PUF-a, međunarodnog kazališnog festivala, održanoj u festivalskom klubu predsjednica žirija Nataša Govedić dodijelila je, između ostaloga, nagradu Munja Aleksandaru Švabiću, redatelju predstave Jedan mrtav čovjek, koju su, citiramo Glas Istre, "fantastično izveli glumci Teatra &TD".

Nagrada Munja dodijeljuje se bienalno za poseban doprinos i iznimne rezultate u različitim sastavnicama kazališta (glazba, scenografija, kostimografija…).

Čestitamo Aleksandru i ekipi predstave!

Kultura promjene | 05. Srpanj 2017. u 19:18

Teatar &TD: Magic Evening A. Tomić i J. Kovačić jedna od najboljih predstava sezone

Od svoje premijere 2. veljače 2017. u Teatru &TD predstava Magic Evening autorskoga dvojca A. Tomić i J. Kovačić ne prestaje oduševljavati i kritiku i publiku. Tome u prilog govori i lista najboljih predstava kazališne sezone 2016/2017. portala Ziher.hr: Magic Evening svrstana je među pet najboljih predstava sezone. Predstava koja govori o strahovima i tjeskobama koje izaziva suvremeno doba svoju je briljantnost pokazala i kroz glumačku postavu koju čine Ivana Krizmanić, Nataša Kopeč, Marko Petrić i Marko Makovičić.

Bravo, ekipa!

Kultura promjene | 08. Lipanj 2017. u 14:58

Edukultura SC počinje novi ciklus vokalno-izvedbenih radionica!

Vokalni lab Kulture promjene SC-a u sklopu projekta Edukultura SC u suradnji s ekscenom pokreće novu seriju intenzivnih radionica posvećenih istraživanju glasa i kreativnog umjetničkog procesa s fokusom na razvoju vlastitih izvedbenih/autorskih materijala polaznika programa. Radionice će se odvijati kroz četiri modula pod vodstvom mentorica slovenske koreografkinje i vokalne umjetnice Irene Tomažin te singapurske kazališne umjetnice Ang Gey Pin, a završit će javnom prezentacijom radova polaznika u Teatru &TD.

Opširnije...

Kultura promjene | 08. Svibanj 2017. u 13:20

Još jedno europsko priznanje Kulturi promjene zagrebačkoga Studentskog centra

Studentski centar Sveučilišta u Zagrebu - Kultura promjene - Muzički salon - Izlog suvremenog zvuka iduće će četiri godine sa svojim kulturnim programima i umjetnicima sudjelovati u projektu Re-Imagine Europe podržanome u sklopu programa Kreativna Europa Europske Unije. Re-Imagine Europe pokrenuo je Sonic Acts (Nizozemska) s 8 europskih partnerskih organizacija: Paradiso (Nizozemska), Elevate Festival (Austrija), Lighthouse (Velika Britanija), Ina GRM (Francuska), Studentski centar / Izlog suvremenog zvuka (Hrvatska), Landmark / Bergen Kunsthall (Norveška), A4 (Slovačka) i SPEKTRUM (Njemačka).

Ukupan budžet Re-Imagine projekta je 2.000.000,00 €.

Opširnije

Kultura promjene | 25. Studeni 2016. u 14:31

Nagrada hrvatskog glumišta plesnoj predstavi kolektiva Kik Melone

Nagrada hrvatskog glumišta u kategoriji za najbolju predstavu u cjelini - PLES - pripala je plesnoj predstavi Ms Fox invited Ms Cat for tea and chit-chat one late late afternoon last summer autorice/a i izvođačice/a Silvije Marchig, Ive Nerine Sibile i Josipa Maršića u koprodukciji Kik Melone iz Zagreba i Sveučilišta u Zagrebu - Studentskog centra - Kulture promjene - Teatar &TD.

Čestitamo!

Kultura promjene | 28. Prosinac 2012. u 13:21

Podsjećamo na non-stop otvoren natječaj za projekte!

Na NON – STOP OTVOREN NATJEČAJ za projekte u Kulturi Studentskog centra možete se tijekom cijele godine javiti s idejama i prijedlozima. Prostora ima, ima i volje, problema ne bi trebalo biti, jer vas čekaju i jasne upute o tome kako se priprema i organizira projekt i svima dobro.

Pošaljite prijedlog projekta na e-mail kultura@sczg.hr. Napišite a) kratki opis projekta, b) što vam treba od SC-a za realizaciju, a što imate, c) gdje i kada biste to izveli i d) kontakt i kratka biografija. Nakon toga vi primate niz pitanja, na koja odgovarate. Onda se čujemo. Pa se vidimo i dogovorimo što tko treba napraviti oko projekta. PROPOZICIJE SU JEDNOSTAVNE, ŠTO NE ZNAČI DA IH NEMA. Dakle, općenito, vaši bi prijedlozi trebali biti pametni i od šireg interesa, zanimljivi, edukativni (što više to bolje), multidisciplinarni i interdisciplinarni, multimedijalni i progresivni, ako je zabava neka je kvalitetna, najbolje bi bilo da su od studenata za studente i tako dalje. Kao predlagači programa prednost imaju studenti, studentske udruge i klubovi studenata, zatim udruge koje promoviraju urbanu kulturu i kulturu mladih. Više informacija na www.sczg.unizg.hr/kultura/natjecaji/.