Kultura promjene

Thumb Ko rukom odneseno u &TD-u!

Ko rukom odneseno u &TD-u!

Što da se radi kad vas život zbije u kut? Jedno od rješenja je potražti pomoć prijatelja. Ali što ako ti prijatelji više ne mogu s vama? Priču o Marku, Jerku i Ivani pogledajte 15. listopada u 20h u &TD-u.

Ulaznica 50/25kn.

Read more.Opširnije

Kultura promjene | 22. Rujan 2015. u 12:08

Kronike Ganza

Dragi naši, uživajte u najšarenijim kronikama Ganza dosad!

Snimio, montirao, titlovao Josip Visković

Kultura promjene | 07. Srpanj 2015. u 13:59

Dodijeljene nagrade 21. PUF-a: Kabaret Tamne Zvijezde odnio Munju!

Na ovogodišnjem 21. PUF festivalu, nagrada Munja, za poseban doprinos i iznimne rezultate u različitim sastavnicama kazališta (glazba, scenografija, kostimografija…), dodijeljena je Heninngu Frimannu Larsenu iz Kopenhagena i Miru Manojloviću iz Zagreba za dizajn i izradu glazbenih instalacija te autorsku glazbu za predstave Anno Domini 2015 i Kabaret Tamne Zvijezde.

Čestitke!

Kabaret Tamne Zvijezde, foto Damir Žižić

Kultura promjene | 20. Lipanj 2015. u 22:09

Ko rukom odnesene nagrade na 39. Danima satire Fadila Hadžića

Dragi naši, imamo najbolje vijesti s ovogodišnjih 39. Dana satire Fadila Hadžića!

Predstavi Ko rukom odneseno, autorskom projektu Bobe Jelčića, dodijeljena je Velika nagrada Večernjeg lista za najbolju predstavu u cjelini.

Marku Makovičiću je, za ulogu i istoimenoj predstavi, dodijeljena Glavna nagrada za mušku ulogu Mladen Crnobrnja Gumbek.

Ivani Krizmanić za ulogu u predstavi Ko rukom odneseno dodijeljena je Glavna nagrada za žensku ulogu, dok je Jerku Marčiću dodijeljena nagrada 5 ravnopravnih glumačkih nagrada.

Ekipa, znali smo da nas nećete razočarati. Čestitke svima!

Ocjenjivački sud radio je u sastavu: Jelena Miholjević (dramska umjetnica) – predsjednica; Hrvoje Ivanković (dramaturg i kazališni kritičar) i Bojana Radović (novinarka i kazališna kritičarka “Večernjeg lista”) – članovi.

Opširnije

Kultura promjene | 03. Lipanj 2015. u 12:08

Ovako će Studentski dom Stjepan Radić izgledati nakon rekonstrukcije

Kao što znate, Studentski dom Stjepan Radić od 15.07.2015. godine kreće u rekonstrukciju. U razgovoru sa sanacijskim upraviteljem Studentskog centra već smo dali sve informacije vezane za useljenja i novi smještaj.

Uprava Studentskog doma Stjepan Radić, na čelu s upraviteljem Boženkom Ćosićem, upraviteljica za smještaj Ružica Rajšić te sanacijski upravitelj Studentskog centra ekskluzivno su s nama podijelili fotografije i videoprojekcije budućeg izgleda Studentskog doma Stjepan Radić.

Opširnije na esava.info

Kultura promjene | 24. Svibanj 2015. u 13:25

Prijavite se na radionicu "Kako davati feedback u umjetničkom procesu"!

Feedback bi trebao biti potreba, nešto za čime žudiš. (B. van Lindt, DasArts)

Pozivamo vas na radionicu davanja feedbacka ili povratne informacije pod vodstvom slovenske koreografkinje Male Kline. Radionica će se održati 9.6.2015. od 16 do 21 sat u MM centru (Studentski centar, Savska cesta 25), a ulaz je besplatan

Promišljanje i feedback osnovni su elementi stvaralačkog procesa za sve umjetnike aktivne u polju izvođačkih umjetnosti. Od ključne su važnosti za potporu umjetnicima u različitim fazama radnog procesa te za aktiviranje potencijala umjetničkog djela i samog autora.

Radionica uključuje projekciju filma o feedback-u nastalog u suradnji DasArts-a i Master Film i Sub-Pacific Films/Jack Faber-a, prezentaciju različitih formata davanja feedback-a (potvrdni feedback, otvorena pitanja, alternativna perspektiva i druge), gledanje predstave-u-nastajanju Dirty Dollhouse: „#everythingyouneedtoknow: as seen on TV“ te davanje povratne informacije umjetnicima. Sudionici radionice razmišljat će o odgledanoj predstavi u njezinom sadašnjem obliku te zajednički pokušati ocrtati njen umjetnički potencijal. Također će se raspravljati o načinima njenog poboljšanja.

Facebook event.

Opširnije

Kultura promjene | 18. Svibanj 2015. u 16:44

Izabrani su FINALISTI 14. Nagrade Radoslav Putar za 2015. godinu.

Nagrada Radoslav Putar održava se ove godine po 14. puta, kao i do sada u suradnji Instituta za suvremenu umjetnost iz Zagreba u u partnerstvu s galerijom Galženica iz Velike Gorice, The Foundation for a Development of a Civili Society i  Trust for Mutual Understanding iz New Yorka, i međunarodnom mrežom YVAA (Youg  Visual Artists Awards) koja uključuje organizatore ukupno deset europskih nagrada za mlade likovne umjetnike iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Češke, Hrvatske, Kosova, Makedonije, Slovačke, Slovenije i Srbije.

FINALISTI NAGRADE RADOSLAV PUTAR 2015. su:
+ Vojin Hraste, 1981.
+ Bojan Mucko, 1983.
+ Lana Stojićević, 1989.
+ Dino Zrnec, 1983.

Opširnije

Kultura promjene | 30. Travanj 2015. u 13:58

Potop potopio Marulićeve dane u Splitu!

Stižu nam odlične vijesti iz Splita! Dean Krivačić proglašen je najboljim glumcem u predstavi Potop u režiji Mirana Kurspahića, koji je za istu predstavu dobio Marula za najbolji dramski tekst. I da bi priča bila zaokružena, Potop je dobio nagradu za najbolju predstavu u cjelini 25. Marulićevih dana.

Ekipa, čestitamo!

Kultura promjene | 12. Ožujak 2015. u 13:29

Na granici bastardizirane forme kabareta, post-industrial post-men(o)pause punk koncerta i kazališne predstave

Anica Vlašić-Anić: Razgovor sa Zlatkom Burićem-Kićom povodom premijere multimedijalne scenske izvedbe Kabareta Tamne Zvijezde

Neka dobra, mekana tišina u praznom predvorju neizbrisivo legendarnog Teatra &TD: još je punih šest dana do premijere Kabareta Tamne Zvijezde. Kićo izabire jedini stolić uz stakleni zid s pogledom prema dvorišnom krugu i nebu. Za kratki razgovor ugodni o Kabaretu.
Prosinačke izvedbe njegove prve javne prezentacije okupile su ovdje mnoštvo vedro nasmiješenih lica u žamoru koji je odnekud titravo podsjećao na Tetar &TD 70-ih. Sviben i ja slažemo se u tome. A onda je zapravo trebalo krenuti prema ulazu u veliku dvoranu s druge strane. Već na samom ulasku osjetili smo laganu strepnju: pa kako smo se to zapričali, pa predstava je već počela, nezamislivo da nam se to dogodi, pa dijalog ispred upaljenog TV-ekrana već je uvelike u tijeku! Da, sjajno: nakon dugo vremena na 'kazališnoj televiziji' vrti se Fassbinder, antologijske scene, a uprizoren razgovor markantan je izrezak našeg svagdana, tako poznato svagdašnjeg! Blizu smo izvođačima, naslućuju se ritmovi nekog kreativnog kaosa, pa baš tu smo, zajedno s publikom na pozornici, igrali Dalijevu poemu Ljubav i pamćenje … A onda Mia, glas i scenska pojava koja naprosto plijeni majstorstvom discipline maestralnog poigravanja: kako s prostorima i vremenima sada, jučer, sutra i uvijek ili profinjenom komunikacijom s publikom, izvanredno vješto 'uvučenom' u dijalog, tako i s referencama na Kugla Cabaret (1981.), besmrtnu ljubavnu priču na kninskoj željezničkoj stanici… Pa Kićo i Indoš i ludbreške rode, Henningove zvučne skulpture i visoki C kabaretske primadone Dine, pa Brecht kao disonanca od koje kao da izranja kafkijanski stid zbog nekih tamnih zvijezda i lica i duha ovog vremena u kišama koje su zaboravile padati uvis; pa Indoševi trash-scenografski mobilni-zvuko-(ne)prigušeni-titraji u ludističkom duetu s maestralnim Burićem, kao intarzije prepoznatljivih krik(ov)a i bjesova; unikatni virtuozi Cigo i Mance … Nezaboravno: silna želja da se 'uđe' u predstavu, bude dio tima, ispisuje na sceni ritmovima zvučnih bravura za koje strepim da će prerano prestati … I sad, što nas to novo očekuje još na premijeri rekao nam je KIĆO U ITD-u 3.03. 2015. (od 17.15h do 18.00h).

Opširnije

Kultura promjene | 25. Studeni 2014. u 10:35

Iskra Jirsak najbolja mlada glumica do 28 godina!

Na dodjeli Nagrada hrvatskog glumišta održanoj 24. studenog 2014., Iskra Jirsak dobila je nagradu za najbolju mladu glumicu do 28 godina za izvedbe u predstavama Potop i This Casting, u režiji M. Kurspahića.

Draga Iskra, od srca čestitamo!

Kultura promjene | 12. Studeni 2014. u 10:49

Potop nominiran u 4 kategorije za Nagradu hrvatskog glumišta!

Objavljene su nominacije HDDU za Nagradu hrvatskog glumišta. Predstava Potop Mirana Kurspahića nastala u koprodukciju Teatra &TD i Kufera nominirana je u čak 4 kategorije:

za najbolju dramsku predstavu u cjelini - autorski projekt Mirana Kurspahića,

za redateljsko ostvarenje - Miran Kurspahić

za izuzetna ostvarenja mladih umjetnika - Iskra Jirsak

za tekst i dramaturgiju u autorskom projektu - Miran Kurspahić

Čestitke svima!

Kultura promjene | 24. Listopad 2014. u 17:56

Špica u Francuskom! Otvaramo ga svima!

Francuski paviljon otvorio je svoja vrata u punoj svojoj praznini! Prije punjenja kulturnim sadržajem, želimo građanima dati priliku da uživaju u obnovljenom prostoru, jedinstvenom monovolumenu Zagreba.

Za javnost će biti otvoren svake subote od 10 do 14 sati te srijedom od 12 do 20 do prvog kulturnog punjenja kada će radno vrijeme biti definirano događajem. Od skorih programa, osim Smotre zagrebačkog Sveučilišta sredinom studenog, svoju kulturnu inicijaciju nakon obnove, Francuz će imati za Velesajam kulture od 11. do 13. 12. 2014. kada će prvi umjetnici krenuti u istraživanja i započeti dijalog s ovim zanimljivim prostorom.

Dijalog umjetnosti i zvuka s prostorom nastavit će se kroz 2015. godini u suradnji s hrvatskim i francuskim umjetnicima.

Kultura promjene | 27. Srpanj 2014. u 23:48

Teatar &TD usvojio mlade umjetnike!

Teatar &TD Kulture promjene SC-a sretno objavljuje da su na natječaju LAB&TD-a za 2015. godinu koji se održao 15.7. u Teatru &TD od 25 prezentacija usvojena tri autorska projekta.

Oni su mladi, zanimljivi i kreativni, oni su:

- Boris Kadin u suradnji s Davorom Kovačem: DEDAL 2.0

- Csilla Barath-Bastaić, Mia Biondić, Nina Gojić, Ivana Krizmanić, Bojan Mucko, Marina Redžepović, Romina Vitasović, Silvio Vovk: KAMENSKO (radni naslov)

- Ina Sladić: AS SEEN ON TV

Zahvaljujemo svim sudionicima Lab&TD-a, vama draga publiko i želimo vam ugodno, toplo i kreativno ljeto!

Kultura promjene | 18. Travanj 2014. u 13:42

Povezivanje komparativne književnosti i Teatra&TD: Redatelj Saša Božić pozvan na razgovor sa studentima prof. Borisa Senkera

Predavanje održano u srijedu, 16. travnja 2014., bilo je pomalo neuobičajeno za studente komparativne književnosti, koji su, uz podršku profesora Borisa Senkera, veterana hrvatske teatrologije, pozvali redatelja i dramaturga Sašu Božića na nastavak razgovora koji je započet nakon izvedbe Božićeve Glorije, 26. ožujka u Velikoj dvorani Teatra&TD.

Boris Senker i Saša Božić (foto Marta Kolega)

Opširnije

Kultura promjene | 28. Prosinac 2012. u 13:21

Podsjećamo na non-stop otvoren natječaj za projekte!

Na NON – STOP OTVOREN NATJEČAJ za projekte u Kulturi Studentskog centra možete se tijekom cijele godine javiti s idejama i prijedlozima. Prostora ima, ima i volje, problema ne bi trebalo biti, jer vas čekaju i jasne upute o tome kako se priprema i organizira projekt i svima dobro.

Pošaljite prijedlog projekta na e-mail kultura@sczg.hr. Napišite a) kratki opis projekta, b) što vam treba od SC-a za realizaciju, a što imate, c) gdje i kada biste to izveli i d) kontakt i kratka biografija. Nakon toga vi primate niz pitanja, na koja odgovarate. Onda se čujemo. Pa se vidimo i dogovorimo što tko treba napraviti oko projekta. PROPOZICIJE SU JEDNOSTAVNE, ŠTO NE ZNAČI DA IH NEMA. Dakle, općenito, vaši bi prijedlozi trebali biti pametni i od šireg interesa, zanimljivi, edukativni (što više to bolje), multidisciplinarni i interdisciplinarni, multimedijalni i progresivni, ako je zabava neka je kvalitetna, najbolje bi bilo da su od studenata za studente i tako dalje. Kao predlagači programa prednost imaju studenti, studentske udruge i klubovi studenata, zatim udruge koje promoviraju urbanu kulturu i kulturu mladih. Više informacija na www.sczg.unizg.hr/kultura/natjecaji/.