Alternative content

apap EU kulture programme

Kultura promjene

Thumb Projekt višegodišnjeg nasada jabuka u &TD-u!

Projekt višegodišnjeg nasada jabuka u &TD-u!

Read more.Opširnije

Kultura promjene | 27. Studeni 2015. u 14:56

Radionica 'ojkanja' pod vodstvom maestra Joška Ćalete u Teatru &TD!

Znamo da onaj 'tko pjeva zlo ne misli'. Rekli su nam i da stanovnici Zagreba pjevaju češće i ljepše nego u mnogim drugim europskim gradovima. Ali, jeste li čuli da etnomuzikolog Joško Ćaleta na svojim radionicama kaže 'samo pjevaj' i onda ti propjevaš, kao ništa. Tako su barem nama ispričali. Joško je također jedna od ključnih osoba u zaštiti i promociji 'ojkanja', najstarije vrste pjevanja u Hrvatskoj koja je 2010. uvrštena na UNESCO-vu listu nematerijalne kulturne baštine kojoj je potrebna hitna zaštita.

Radionica tradicijske vokalne glazbe fokusirat će se na vokalne glazbene tradicije dinarskog područja. 'Ojkanje', specifična tehnika potresanja glasa, uvriježen je naziv za najstariji sloj arhaičnih, tradicijskih pjevanja. Stil 'tijesnih intervala', 'netemperirano pjevanje', 'pjevanje pod bas' neki su od termina koji se koriste pri opisu glazbenih karakteristika ovakve vrste pjevanja koju izvodi pojedinac solo ili mnogo češće pojedinac uz pratnju drugoga glasa koji u momentu potresanja leži na duljem pratećem tonu.

Facebook event.

Opširnije

Kultura promjene | 27. Studeni 2015. u 14:21

Plesna Škola SC Plesna renesansa u SC-u!!! Priključite nam se!!! Upišite se!!!

Nove grupe!!! Novi tango, nova salsa!!!

Bonus ponuda: Za dvomjesečnu uplatu kl. plesova dodatne pogodnosti!

Pozivamo vas na upise za tečajeve društvenih plesova, salse i argentinskog tanga u Klub SC-a i SD S. Radić.

Upisi(s uplatama) će se održati u Klubu SC-a, Savska 25 (iz restoranskog hola stubištem lijevo, I kat) 30.11. i 02.12. od 19.30 do 20 sati i Društvenoj dvorani SD S. Radić 01.12. i 03.12. od 19 do 19.15 i od 21.15 do 21.30 sat, a upisati se možete u bilo kojem od navedenih termina bez obzira na lokaciju na kojoj se tečaj odvija.

Škola je započela s radom 26.10. u Klubu SC-a (poč. kl. u 20 sati, napr. kl. u 21 sat, ar. tango u 22 sata) i 27.10. u S.D. S. Radić (poč. salsa u 19.15 sati, poč. kl. u 20.15 sati). Ako vam odgovaraju ovi termini dođite i priključite nam se ili u novom programu i otvorenim terminima potražite nešto za sebe pa dođite na upise, formiramo nove grupe. Trenutno je aktualan upis za poč. tečaj kl. plesova, S. Radić: ut,čet 21.15 do 22.15 sati, nedostaje još desetak prijava da bi popunili grupu i počeli s radom u tim terminima. Ukoliko imate bilo kakvih upita u vezi lokacija, termina ili programa kontaktirajte voditelja (M. Čorak) na broj 0921492126 ili na plesna.sc@gmail.com. Priključite nam se i na facebook stranici da ubrzamo komunikaciju i u što kraćem roku zajedno stvorimo pretpostavke za jednu raznovrsnu i vrlo uzbudljivu plesnu jesen!

Bonus ponuda – svaki novi polaznik za dvomjesečnu uplatu kl. plesova dobiva 1mj salse ili tanga besplatno!!!

Više pročitajte OVDJE.

Opširnije

Kultura promjene | 18. Studeni 2015. u 13:03

Projekt višegodišnjeg nasada jabuka premijerno izveden u &TD-u!

Privremeni kolektiv radnika u kulturi (PKRK) radi Projekt višegodišnjeg nasada jabuka. Polazišna točka je propast tekstilne tvornice Kamensko, a predstava tematski obuhvaća i pitanje (kulturnog) rada i radništva. Na taj način kritički se sagledava tranzicija, naglašavajući upravo aspekt destruktivnih procesa deindustrijalizacije i prisilne neoliberalizacije društva.

Premijera predstave održala se 18. studenog - foto galeriju pogledajte ovdje! A iduće izvedbe planirane su za 19. i 20. studenog te 2. prosinca 2015.g. u 20 sati u Velikoj dvorani &TD-a.

Ulaznice za izvedbu 2. prosinca rezervirajte na broj 01 4593 510 ili na mail itd@sczg.hr.

Facebook event / Facebook stranica / Teatar &TD Facebook

Opširnije

Kultura promjene | 20. Lipanj 2015. u 22:09

Ko rukom odnesene nagrade na 39. Danima satire Fadila Hadžića

Dragi naši, imamo najbolje vijesti s ovogodišnjih 39. Dana satire Fadila Hadžića!

Predstavi Ko rukom odneseno, autorskom projektu Bobe Jelčića, dodijeljena je Velika nagrada Večernjeg lista za najbolju predstavu u cjelini.

Marku Makovičiću je, za ulogu i istoimenoj predstavi, dodijeljena Glavna nagrada za mušku ulogu Mladen Crnobrnja Gumbek.

Ivani Krizmanić za ulogu u predstavi Ko rukom odneseno dodijeljena je Glavna nagrada za žensku ulogu, dok je Jerku Marčiću dodijeljena nagrada 5 ravnopravnih glumačkih nagrada.

Ekipa, znali smo da nas nećete razočarati. Čestitke svima!

Ocjenjivački sud radio je u sastavu: Jelena Miholjević (dramska umjetnica) – predsjednica; Hrvoje Ivanković (dramaturg i kazališni kritičar) i Bojana Radović (novinarka i kazališna kritičarka “Večernjeg lista”) – članovi.

Opširnije

Kultura promjene | 03. Lipanj 2015. u 12:08

Ovako će Studentski dom Stjepan Radić izgledati nakon rekonstrukcije

Kao što znate, Studentski dom Stjepan Radić od 15.07.2015. godine kreće u rekonstrukciju. U razgovoru sa sanacijskim upraviteljem Studentskog centra već smo dali sve informacije vezane za useljenja i novi smještaj.

Uprava Studentskog doma Stjepan Radić, na čelu s upraviteljem Boženkom Ćosićem, upraviteljica za smještaj Ružica Rajšić te sanacijski upravitelj Studentskog centra ekskluzivno su s nama podijelili fotografije i videoprojekcije budućeg izgleda Studentskog doma Stjepan Radić.

Opširnije na esava.info

Kultura promjene | 30. Travanj 2015. u 13:58

Potop potopio Marulićeve dane u Splitu!

Stižu nam odlične vijesti iz Splita! Dean Krivačić proglašen je najboljim glumcem u predstavi Potop u režiji Mirana Kurspahića, koji je za istu predstavu dobio Marula za najbolji dramski tekst. I da bi priča bila zaokružena, Potop je dobio nagradu za najbolju predstavu u cjelini 25. Marulićevih dana.

Ekipa, čestitamo!

Kultura promjene | 12. Ožujak 2015. u 13:29

Na granici bastardizirane forme kabareta, post-industrial post-men(o)pause punk koncerta i kazališne predstave

Anica Vlašić-Anić: Razgovor sa Zlatkom Burićem-Kićom povodom premijere multimedijalne scenske izvedbe Kabareta Tamne Zvijezde

Neka dobra, mekana tišina u praznom predvorju neizbrisivo legendarnog Teatra &TD: još je punih šest dana do premijere Kabareta Tamne Zvijezde. Kićo izabire jedini stolić uz stakleni zid s pogledom prema dvorišnom krugu i nebu. Za kratki razgovor ugodni o Kabaretu.
Prosinačke izvedbe njegove prve javne prezentacije okupile su ovdje mnoštvo vedro nasmiješenih lica u žamoru koji je odnekud titravo podsjećao na Tetar &TD 70-ih. Sviben i ja slažemo se u tome. A onda je zapravo trebalo krenuti prema ulazu u veliku dvoranu s druge strane. Već na samom ulasku osjetili smo laganu strepnju: pa kako smo se to zapričali, pa predstava je već počela, nezamislivo da nam se to dogodi, pa dijalog ispred upaljenog TV-ekrana već je uvelike u tijeku! Da, sjajno: nakon dugo vremena na 'kazališnoj televiziji' vrti se Fassbinder, antologijske scene, a uprizoren razgovor markantan je izrezak našeg svagdana, tako poznato svagdašnjeg! Blizu smo izvođačima, naslućuju se ritmovi nekog kreativnog kaosa, pa baš tu smo, zajedno s publikom na pozornici, igrali Dalijevu poemu Ljubav i pamćenje … A onda Mia, glas i scenska pojava koja naprosto plijeni majstorstvom discipline maestralnog poigravanja: kako s prostorima i vremenima sada, jučer, sutra i uvijek ili profinjenom komunikacijom s publikom, izvanredno vješto 'uvučenom' u dijalog, tako i s referencama na Kugla Cabaret (1981.), besmrtnu ljubavnu priču na kninskoj željezničkoj stanici… Pa Kićo i Indoš i ludbreške rode, Henningove zvučne skulpture i visoki C kabaretske primadone Dine, pa Brecht kao disonanca od koje kao da izranja kafkijanski stid zbog nekih tamnih zvijezda i lica i duha ovog vremena u kišama koje su zaboravile padati uvis; pa Indoševi trash-scenografski mobilni-zvuko-(ne)prigušeni-titraji u ludističkom duetu s maestralnim Burićem, kao intarzije prepoznatljivih krik(ov)a i bjesova; unikatni virtuozi Cigo i Mance … Nezaboravno: silna želja da se 'uđe' u predstavu, bude dio tima, ispisuje na sceni ritmovima zvučnih bravura za koje strepim da će prerano prestati … I sad, što nas to novo očekuje još na premijeri rekao nam je KIĆO U ITD-u 3.03. 2015. (od 17.15h do 18.00h).

Opširnije

Kultura promjene | 25. Studeni 2014. u 10:35

Iskra Jirsak najbolja mlada glumica do 28 godina!

Na dodjeli Nagrada hrvatskog glumišta održanoj 24. studenog 2014., Iskra Jirsak dobila je nagradu za najbolju mladu glumicu do 28 godina za izvedbe u predstavama Potop i This Casting, u režiji M. Kurspahića.

Draga Iskra, od srca čestitamo!

Kultura promjene | 12. Studeni 2014. u 10:49

Potop nominiran u 4 kategorije za Nagradu hrvatskog glumišta!

Objavljene su nominacije HDDU za Nagradu hrvatskog glumišta. Predstava Potop Mirana Kurspahića nastala u koprodukciju Teatra &TD i Kufera nominirana je u čak 4 kategorije:

za najbolju dramsku predstavu u cjelini - autorski projekt Mirana Kurspahića,

za redateljsko ostvarenje - Miran Kurspahić

za izuzetna ostvarenja mladih umjetnika - Iskra Jirsak

za tekst i dramaturgiju u autorskom projektu - Miran Kurspahić

Čestitke svima!

Kultura promjene | 28. Prosinac 2012. u 13:21

Podsjećamo na non-stop otvoren natječaj za projekte!

Na NON – STOP OTVOREN NATJEČAJ za projekte u Kulturi Studentskog centra možete se tijekom cijele godine javiti s idejama i prijedlozima. Prostora ima, ima i volje, problema ne bi trebalo biti, jer vas čekaju i jasne upute o tome kako se priprema i organizira projekt i svima dobro.

Pošaljite prijedlog projekta na e-mail kultura@sczg.hr. Napišite a) kratki opis projekta, b) što vam treba od SC-a za realizaciju, a što imate, c) gdje i kada biste to izveli i d) kontakt i kratka biografija. Nakon toga vi primate niz pitanja, na koja odgovarate. Onda se čujemo. Pa se vidimo i dogovorimo što tko treba napraviti oko projekta. PROPOZICIJE SU JEDNOSTAVNE, ŠTO NE ZNAČI DA IH NEMA. Dakle, općenito, vaši bi prijedlozi trebali biti pametni i od šireg interesa, zanimljivi, edukativni (što više to bolje), multidisciplinarni i interdisciplinarni, multimedijalni i progresivni, ako je zabava neka je kvalitetna, najbolje bi bilo da su od studenata za studente i tako dalje. Kao predlagači programa prednost imaju studenti, studentske udruge i klubovi studenata, zatim udruge koje promoviraju urbanu kulturu i kulturu mladih. Više informacija na www.sczg.unizg.hr/kultura/natjecaji/.