3. Zagrebački festival monodrame – UMJETNIČKA AKADEMIJA U SPLITU: NOVOROĐENA

3. Zagrebački festival monodrame – UMJETNIČKA AKADEMIJA U SPLITU: NOVOROĐENA


Mentor: Goran Golovko

Tekst: Dea Maria Računica

Izvodi: Dea Maria Računica

Glazba: Jakov Salečić, Frane Duilo

Dizajn svjetla: Damir Dolina

Premijera: 16. lipnja 2023., Beton kino, Split


Brojke kažu da će svaka 5. žena doživjeti postporođajnu depresiju. Ovo nije predstava o brojkama. Ovo je predstava o realnosti majke nakon dolaska bebe. Skrovitoj realnosti koja obično ostane unutar četiri zida nečijeg doma. Ovo je posveta svakoj majci koja ostaje sama sa svojom težinom u trenutku za kojeg je mislila da će biti najčarobniji u njenom životu. Ovo je za sve žene koje trebaju podršku.

Predstava Novorođena nastala je kao diplomska ispitna produkcija na Umjetničkoj akademiji u Splitu, pri Odjelu za kazališnu umjetnost, smjer Gluma, pod mentorstvom izv. prof. Gorana Golovka.


Monodrama Novorođena dokumentarno je autorski projekt koji govori o postporođajnoj depresiji. Ova predstava nastala je zahvaljujući anonimnim anketama koje je ispunilo oko 300 žena te jednogodišnjim istraživačkim radom studentice koja ih je intervjuirala proučivši njihova iskustva. Predstava portretira novorotkinju koja je nedavno na svijet donijela kćer i čiji unutarnji svijet pratimo na sceni kroz odnos s novorođenom bebom, okolinom i samom sobom.


*Poslije predstave slijedi panel-rasprava “Mama zaslužuje biti dobro: prešućena priča majčinstva” na temu postporođajne depresije. Na panel-raspravi sudjeluju dr. med. / terapeutkinja / porođajna edukatorica / doula / savjetnica za dojenje Nina Čikeš Stegić i psihologinja/terapeutkinja Martina Trboglav Podvorac.


Ulaznice po cijeni od 8 € potražite na ulaznice.hr/r/Teatar_ITD i njihovim prodajnim mjestima te na blagajni &TD-a svakim danom (osim nedjeljom) od 11 do 13 sati te dva sata prije predstave.

Studenti, učenici, umirovljenici, osobe s invaliditetom i branitelji na blagajni &TD-a mogu kupiti ulaznice za 4 €, a grupe od najmanje 10 ljudi (odnosi se na sve koji nisu nabrojani pod kategorijom popusti) za 6 € po ulaznici

Studentski centar u Zagrebu | 2023 | Izradio Refresh.hr