JELENA BOGDANIĆ – Kiosk – izložba

JELENA BOGDANIĆ – Kiosk – izložba

Otvorenje izložbe Kiosk autorice Jelene Bogdanić održat će se 21. svibnja u Kiosku Galerije SC s početkom u 19:00.Izložba se može pogledati do 28. 5. 2024. 


Jelena Bogdanić u izložbenom prostoru Kiosk u zagrebačkom Studentskom centru predstavlja istoimeni rad Kiosk transformirajući ga upravo u prostor njegove namjene – prodajno mjesto, odnosno malu trgovinu. Kiosci se nalaze na svakom uglu i u svakom kvartu, a njihov asortiman nudi nam različite proizvode; od slatkiša do higijenskih potrepština te usluge od slanja paketa i plaćanja računa do podizanja gotovine. Time rad autorice tematizira potrošačko društvo, a kiosk postaje mjesto refleksije o konzumerističkom svijetu u kojem živimo. Na policama Kioska nalazimo objekte od kombiniranog materijala, odnosno artikle koje umjetnica najčešće kupuje, poput žvakaćih guma, filtera za cigarete, upaljača, novina i tramvajskih karata napravljenih od jeftinih materijala kratkog vijeka trajanja. Njihove glatke, opipljive površine i žarke boje te atraktivnost artikala privlače potrošače, a kupovina tih predmeta je često impulzivna i nepotrebna. Autorica predmete transformira u umjetničke objekte koja postavljaju pitanja o našem odnosu prema potrošnji. Reciklirana plastika i lako dostupni materijali poput glinamola i papira, osnovni su elementi njezinih radova. Osim što motivima kritizira konzumerizam, odabir materijala radovima daje dodatnu dimenziju i značenje. Na primjer, dnevne novine aludiraju na vijesti i informacije koje su prolazne, a često završavaju zaboravljene ili odbačene. Međutim, u obliku novina od plastike koje autorica stavlja u kiosk, one ne nestaju nego se gomilaju i stvaraju višak predmeta. Promatrači i kupci ispred Kioska / kioska hipnotizirani su sjajem i asortimanom šarenih proizvoda. Autorica ih stavlja u poziciju djeteta koje se nalazi u poznatom, ali umjetnom prostoru koji nema svoju stvarnu funkciju, već je improvizacija ili igra, kao što su plastična dječja kuhinja ili kuća za lutke. Kiosk time postaje ne samo izložbeni prostor, već i ogledalo suvremenog društva i naših svakodnevnih navika potrošnje. (predgovor, Emma Sabljić)


ŽIVOTOPIS

Jelena Bogdanić (1998. Zagreb) diplomirala je 2022. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, Nastavnički odsjek u klasi izv. prof. art. Vlaste Žanić i komentorice red. prof. art. Ines Krasić. Peti semestar studija, provela je na Beogradskom Fakultetu likovnih umetnosti u klasi Milete Prodanovića, u sklopu Erasmus+ programa. Sudjelovala je na nekoliko skupnih izložbi u Zagrebu, Labinu i Dublinu.


Studentski centar u Zagrebu | 2023 | Izradio Refresh.hr