Oni dolaze…RUŽICA DOBRANIĆ – Na kraju dana – izložba

Oni dolaze…RUŽICA DOBRANIĆ – Na kraju dana – izložba

U sklopu projekta Oni dolaze… autorica Ružica Dobranić predstavit će se s izložbom Na kraju dana. Otvorenje će se održati u utorak, 21. svibnja u 19:00 u Galeriji SC.

Izložba je otvorena do 28. 5. 2024., radnim danom od 12 do 20 sati te subotom od 10 do 13 sati.


Na kraju dana rad je autorice Ružice Dobranić koji se bavi problemima današnjeg načina života obilježenog preopterećenosti poslom, neizvjesnošću, stalnom dostupnošću, bombardiranjem informacijama i multitaskingom. Multitasking ili višezadaćnost označavasposobnost istodobnog obavljanja više poslova ili zadataka. To je vještina koja je postala ključna u suvremenom radnom okruženju i autorica se s njom poistovjećuje jer kao slobodna umjetnica istovremeno balansira s nekoliko projekata. Samim time pokušava preživjeti na umjetničkoj sceni, nastojeći biti što produktivnija i prisutnija. Iako se multitasking čini kao poželjna sposobnost, često može rezultirati preopterećenosti i iscrpljenosti, i na kraju burn outom – izgaranjem na poslu, pojmom i pojavom koji su danas sve prisutniji. Pretrpani dnevni raspored doima se kao planina koju je teško osvojiti, a njegova veličina je prijeteća. Krećući se izložbom u prostoru Galerije SC između objekata, poslovni zadaci čine se beskrajnima, pretvarajući predimenzionirani raspored u labirint bez izlaza. 


Objekti, odnosno kulise od kartona, asociraju na kazalište lutaka u kojem posjetitelji postaju marionete manipulirane zahtjevima poslovnog svijeta. Crteži na objektima prikazuju fragmente kaotične svakodnevice, kombinacije dnevnika, tablica, kalendara, bilježaka, podsjetnika koji su u prostoru rastavljeni u teško sklopive slagalice. Prostor galerije dinamiziran je predmetima na podu koji predstavljaju gomilu materijala kao i visećim objektima koji dodatno ističu ubrzani dnevni ritam. Autorica se razigranim bojama i linijama vraća djetinjstvu kao bezbrižnom dobu, u kojem ne naslućujemo probleme koje nosi svijet odraslih. Na crtežima prevladava plava boja koju vežemo uz kemijske olovke, formulare i administraciju pa tako i uz svakodnevne bilješke i podsjetnike. Uz pastelne nijanse na podlozi kartona, prisutne su i intenzivne, jake boje te fluorescentni isječci koje označavaju hitne rokove. Situacije kao stalna dostupnost i rad od kuće bez radnog vremena isprepliće granice između privatnog i poslovnog, do te mjere da privatno gotovo da i ne postoji. U kapitalističkom društvu čovjek tako postaje otuđen od svojeg rada, svijeta u kojem živi i konačno od samog sebe. 


Radom Na kraju dana, Ružica Dobranić podsjeća nas na važnost usporavanja, refleksije i pronalaženja trenutaka za sebe usred vrtloga svakodnevnih obaveza. Naziv izložbe je referenca na istoimeni film jer autorici odlazak u kino i gledanje filmova predstavljaju trenutke odmora. Konačno, promišljanje o radu te poslovnim i životnim obavezama potiče nas da zastanemo, pogledamo oko sebe i uzmemo vrijeme za vlastite interese jer upravo u tim trenucima možda leži ključ za pronalaženje ravnoteže i smisla u suvremenom svijetu. (predgovor, Emma Sabljić)


BIOGRAFIJA

Ružica Dobranić rođena je 1989. u Zagrebu. 2013. diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, smjer grafika. Dosad je ostvarila pet samostalnih izložbi. Aktivno izlaže na skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Uz samostalni likovni rad bavi se ilustracijom, scenografijom i pedagoškim radom. Dugogodišnja je vanjska suradnica HRT-ovog programa za djecu i mlade i naslovna asistentica u umjetničkom području, polje likovne umjetnosti, smjer grafika, na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu.

Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika.


Studentski centar u Zagrebu | 2023 | Izradio Refresh.hr